Begärs häktad för våldtäkt i Värmland – fick svenskt medborgarskap i år

Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 12 aug 2020 2020-08-12
E-post

KRISTINEHAMN En man i 40-årsåldern från Syrien, som tidigare i sommar blev svensk medborgare, har begärts häktad misstänkt för en våldtäkt på Dalavägen i Kristinehamn i söndags. Han är även misstänkt för ett våldtäktsförsök. Värmländske SD-politikern Charlie Weimers menar att det är ännu ett exempel på dåliga lagar om medborgarskap.

Mannen begärs häktad på sannolika skäl misstänkt för en våldtäkt som enligt häktningsframställan skedde mellan klockan 03.15 och 03.40 under natten till söndagen.

Mannen anhölls i sin frånvaro klockan 06.32 på söndagsmorgonen. Vid niotiden kunde anhållningsbeslutet verkställas.

Åklagaren Pia Hammar säger att målsäganden är en kvinna i 20-årsåldern. I övrigt är hon förtegen om omständigheterna kring den misstänkta våldtäkten.

Mannen är även misstänkt för ett annat brott.

– Det finns en brottsmisstanke om försök till våldtäkt, men den är inte aktuell nu i den här förhandlingen som vi ska ha klockan elva, säger Pia Hammar.

– Det är inte färdigt för att ta ställning till det än.

Mannen nekar till brott. Han är från Syrien men enligt Skatteverkets uppgifter beviljades han svenskt medborgarskap tidigare i sommar. Med nuvarande lagstiftning kan han därmed inte utvisas om han åtalas och döms.

Charlie Weimers (SD), EU-parlamentariker och värmlänning, har tidigare kommenterat fallet i sociala medier. Till Nyheter Idag säger han:

– Detta visar varför lagstiftningen måste ändras så att det krävs ett betydligt längre uppehåll innan någon kan få medborgarskap. Samt även varför ett beslut om medborgarskap bör vara på prov de första fem åren. Som läget är nu kan vi bara – med Reinfelds ord – ”tacka” denna person för att han ”valde Sverige”.

”Tack för att ni valde Sverige” var ett uttryck som användes av tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt i ett tal inför valet 2014.

Uppdatering 13/8:

Mannen häktades på onsdagen och åtal ska vara väckt senast 26 augusti.

Läs även: Ett nytt Alingsås på ett halvår – så många har fått medborgarskap hittills i år

Läs även: Löfvens trista besked: Tappar stort i förtroendemätning

Läs även: Tack för att du valde Djurgårn! – Reinfeldt på väg in i DIF:s styrelse

Stöd Nyheter Idag

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag