Belgisk vänsterpolitiker om dådet i t-banan: ”Skrämmande att det är möjligt”

Jamal Ikazban är kommunalpolitiker i Bryssel. Foto: Facebook
  • Lördag 2 jan 2016 2016-01-02
E-post

BELGIEN Den belgiske vänsterpolitikern Jamal Ikazban säger sig vara chockad över det illdåd som drabbade Bryssel under nyårsafton då ett gäng unga män knuffade en bil ned för trapporna till en tunnelbaneperrong. ”Föreställ er, för ett ögonblick, samma bil full med sprängmedel”, skriver han på Facebook.

Det var under nyårsnatten oroligt i den belgiska huvudstaden sedan stadens officiella nyårsfirande ställts in på grund av terrorhot. I närheten av tunnelbanestationen Clemenceau antändes en julgran med hjälp av någon form av brandbomb och vid själva stationen knuffades en bil ned för trapporna till perrongen.

Nyårsnattens händelser är något som skakat om Jamal Ikazban, en vänsterpolitiker i den ökända stadsdelen Molenbeek som fått rykte om sig som ett islamistnäste. Ikazban frågar sig på Twitter och Facebook hur det är möjligt att gäng tillåts härja på det sättet trots att staden befunnit sig i högsta eller näst högsta terrorberedskap under jul- och nyårshelgen där stridsfordon dundrat fram och tungt beväpnade soldater patrullerat gatorna.

”Det är skrämmande att det är möjligt”, skriver han och fortsätter därefter: ”Föreställ er, för ett ögonblick, samma bil full med sprängmedel i tunnelbanan och ni kan förstå att vi måste ställa oss frågan om effektiviteten med dessa nya säkerhetsåtgärder”.

I sociala medier har unga män med arabisk invandrarbakgrund pekats ut som dem som låg bakom oroligheterna i Bryssel och några av dem ska de ha skanderat ”allahu akbar” medan dådet genomfördes. Andra är kritiska till de uppgifterna och hävdar att det istället rör sig om fulla belgiska ungdomar som eldar upp julgranar och skapar kaos i Bryssel.

Jamal Ikazban har själv arabisk invandrarbakgrund då hans föräldrar invandrade till Belgien från Marocko innan han föddes.

Se även:
Video: Bil knuffas ner i t-banestation och julgran sätts i brand – Gäng terroriserade Bryssel på nyår

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag