Bensinuppror samlar 200 000 medlemmar – och växer: ”Kan explodera när som helst”

Peder Blohm Bokenhielm infälld. Foto: Privat / Pixabay
  • Torsdag 9 maj 2019 2019-05-09
E-post 948

SVERIGE Facebookgruppen ”Bensinupproret 2.0” har växt till över 200 000 medlemmar och kräver att politikerna gör något för att sänka bränslepriserna.
– Den här frågan är ju som en krutdurk – den kan explodera när som helst, säger moderatorn Peder Blohm Bokenhielm.

Janne Berglund från Borås var den som startade ”Bensinupproret 2.0” när han upptäckte att priset för bensin hade hamnat över 16 kronor litern. På knappt en månad har gruppen fått över 200 000 medlemmar, och åtminstone 30 000 har tillkommit bara under torsdagen.

– Det finns ju ingenting som visar någonting annat än att bränslepriserna fortsätter att stiga, så nu har vi fått nog helt enkelt, säger Peder Blohm Bokenhielm som är en av moderatorerna i gruppen.

– Speciellt på landsbygden är det här en väldigt stor fråga först och främst för att man ska ha råd att bo på landsbygden. Den här frågan är ju som en krutdurk – den kan explodera när som helst.

I Aftonbladet har gruppen hånats av krönikören Malin Wollin som skriver att män som protesterar mot höga drivmedelspriser får henne att skratta.

– Det komiska är att när hon skrev detta så var det faktiskt övervägande kvinnor, då var det 60 procent kvinnor och 40 procent män. Nu är det något mer män än kvinnor, men det är ganska jämnfördelat faktiskt, säger Peder Blohm Bokenhielm.

– Det där är bara nonchalans och arrogans, att ta för givet att det bara är män som gör uppror för bensinkostnaderna.

”Det är inte en mänsklig rättighet att leva på landet. Det är givetvis väldigt trevligt att människor vill det, jag är själv uppvuxen där, men det är ett val som sedan förbränningsmotorns födelse innebär att man måste förhålla sig till priset på bensin”, skriver Malin Wollin.

– Självklart får man räkna med att det blir dyrt, men det ska ju inte vara till en sådan grad att det påverkar folk så starkt att de är villiga att gå och göra uppror, säger Peder Blohm Bokenhielm.

– På vår Facebooksida har vi fått släcka så många bränder av människor som vill göra typ som gula västarna. Vi uppmuntrar inte någon till någonting annat än fredliga demonstrationer där vi på ett civiliserat sätt visar vårt missnöje.

På fredag har gruppen planerat att hålla manifestationer i en rad städer runtom i landet.

– Vi har bett folk att parkera sina bilar på obekväma sätt under en halvtimmes tid och stå där och visa att vi inte accepterar detta, nu får det vara nog. Efter det ska man köra i kortege till en rondell eller något annat vältrafikerat ställe och sedan bara visa sig där, köra ett par varv och sedan åka därifrån, säger Peder Blohm Bokenhielm.

– Får vi tillräckligt många som gör detta är det inga tvivel om att vi kommer att synas.

Senare på torsdagen kom beskedet att fredagens manifestationer skjuts upp en vecka då man inte hann fixa tillstånd i tid.

Gruppens mål är att få politikerna att agera.

– Det vi vill få ut av det här är ju så klart att drivmedlen sänks i pris. Hur man går till väga är inte vår sak – vi är inga politiker utan bara vanliga medborgare som tar initiativ här. Men det måste ske en sänkning av priserna så att det är som i övriga EU i alla fall, runt 12-13 kronor.

Hittills har dock ingen politiker hört av sig, enligt Peder Blohm Bokenhielm.

– Vi fick ett erbjudande igår att ha en debatt mot Isabella Lövin, men hon drog sig ur av någon anledning.

Medan politikerna är förtegna fortsätter ”Bensinupproret 2.0” att växa.

– Vi har hittat ett sätt att samla ihop människor på en plattform där alla oavsett ras, ålder, religion och kön står enade. 200 000 personer står enade i att vi måste göra någonting åt detta, och det är någonting som inte händer alltför ofta. Vi kommer att utnyttja det till dess fullo.

Lyssna: Nyheter Idag-podden: ”Du låter som en sossepolitiker”

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag