Bernie Sanders skakas av skandal inför viktig primärvalsdebatt

Bernie Sanders. Foto: T toes/CC
  • Lördag 19 Dec 2015 2015-12-19
E-post 0

USA Bernie Sanders, som hoppas bli Demokraternas kandidat i presidentvalet nästa år, skakas av en allvarlig skandal inför lördagens primärvalsdebatt. Fyra av hans kampanjmedarbetare har olovligen kommit över kampanjmaterial som tillhör motståndaren Hillary Clinton.

Ikväll håller Demokraterna sin tredje och sista primärvalsdebatt i år. Sedan i somras har Sanders sakta men säkert knappat in på det enorma försprång som favoriten Hillary Clinton haft sedan hon i april meddelade sin kandidatur.

Den uppåtgående trenden för Sanders ser dock ut att ha brutits de senaste veckorna och den senaste skandalen, som avslöjades under fredagen, kan komma att gynna Clinton.

Skandalen handlar om att fyra av Sanders kampanjmedarbetare olovligen kommit över kampanjmaterial och valstrategier som tillhör Clintonkampanjen. Materialet har Bernies medarbetare fått tag på via en central databas som Demokraterna har och där de olika kandidaternas medarbetare kan lägga till egna uppgifter som bara den egna kampanjens medarbetare ska ha tillgång till, skriver NPR.

– Vår data stals, kommenterar Clintonkampanjens huvudansvarige Robby Mook för AP.

– Den data de tog sig in och stal från vår kampanj är vår strategikarta för de berörda staterna, fortsätter han.

När intrånget upptäcktes stängdes Sanders och hans kampanjmedarbetare av från databasen, något som gjorde att Sanders advokater hotade gå till domstol. Beslutet om avstängningen, som fattades av Demokraternas Nationella Kommitté (DNC), hävdes under lördagen.

Under debatten ikväll klockan åtta amerikansk tid, klockan två i natt svensk tid, väntas dataintrånget finnas med som ett av debattämnena. Det är dock oklart i vilken utsträckning Hillary Clinton vågar använda sig av skandalen för att plocka politiska poäng med tanke på att Sanders tidigare backat upp henne i den mejlskandal hon själv skakades av tidigare i år.

Se även:
Bernie Sanders: USA ska bli som Sverige

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag