Bert Karlsson om anmälan för hets mot folkgrupp: ”Löjligt”

Bild: Poltikerveckan Almedalen/CC BY-SA 2.0
  • Lördag 6 feb 2021 2021-02-06
E-post 958

SKARA Bert Karlsson har polisanmälts för hets mot Folkgrupp , rapporterar P4 Skaraborg. Bert Karlsson säger till Nyheter Idag att han frågade sig vad det är för skillnad mellan ”zigenare” och ”romer”.

– Nu plötsligt är det någon som bestämt att det ena är skällsord, det andra är det man ska säga. Så då frågar jag mig, vad är det för skillnad? säger Bert Karlsson till Nyheter Idag.

Entreprenören och tidigare politikern Bert Karlsson har polisanmälts för hets mot folkgrupp för uttalanden i filmer som lagts upp på Tiktok och Youtbe, rapporterar P4 Skaraborg.

Läs även: Bert Karlsson ska granska Özz Nûjen – utmanar honom att lämna ut svågerns nummer

En av anmälarna är advokaten Sunita Memetovic, som själv är rom. Memetovic säger till P4 Skaraborg att själva ordet ”zigenare” är tillräckligt kränkande för att utgöra hets mot folkgrupp.

– Det man kan fastslå är att själva begreppet, z-ordet, är tillräckligt kränkande för att överskrida yttrandefrihetens gränser, säger Memetovic.

– För mig är det ett ord som inte ska användas. Vi kan jämföra med n-ordet. Och när jag fick se det här så blev jag väldigt provocerad naturligtvis.

Bert Karlsson säger till Nyheter Idag att ”det var så jävla liten grej så det var löjligt”.

– Jag ställde frågan helt enkelt ”vad är det för skillnad på zigenare och romer?”, säger Bert Karlsson till Nyheter Idag och fortsätter:

– Det är den frågan jag vill ha svar på. För mig är det personer som jag bedömer. Inte vad man kallar dom.

Läs även: Bert Karlsson skrotar asylanläggningarna – Så ska han fortsätta tjäna pengar på invandringen

Karlsson säger att han inte menat ”något negativt utan tvärtom”.

– Jag gjorde ju historien om zigenarna en gång i tiden, och jag tycker dom ska vara stolta över den historien. ”Katitzi” hette den. Ihop med Katarina Taikon och Rosa Taikon.

– Det var inga problem på den tiden, men nu plötsligt är det någon som bestämt att det ena är skällsord, det andra är det man ska säga. Så då frågar jag mig, vad är det för skillnad?

Bert Karlsson ställde först frågan i en video på Tiktok, vilket ledde till att Karlssons Tiktok-konto spärrades i fem dagar, enligt Karlssons Youtubekanal ”Berts Värld”. Med anledning av det ställde Karlsson frågan igen på Youtube.

Läs även: ”Stockholmare är som spermier” – Bert Karlsson om klyftan mellan stad och landsbygd

Bli PLUS-medlem

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag