Berusad polis kroppsvisiterade 16-åring

Polis med vän och lite bakfyllekäk. Bild ur förundersökningen.
  • Onsdag 29 dec 2021 2021-12-29
E-post

STOCKHOLM Med några öl och några drinkar innanför västen tyckte en ledig polis att det var lämpligt att träda i tjänst för att trakassera några niondeklassare på skolresa. Och när en av pojkarna uppträdde nervöst var det skäl nog att kroppsvisitera honom. Nu döms polisen för tjänstefel.

Någon vecka före skolavslutningen, med gymnasiets första år hägrande på andra sidan sommarlovet, åkte skolklassen till Utö i Stockholms skärgård för en sista gemensam aktivitet. De skulle övernatta och två föräldrar följde med för att hålla ögonen på barnen. Men en ledig polis som var på ön skulle förstöra den goda stämningen.

Fyra pojkar hade varit i sin stuga och skulle gå och ansluta sig till klassskamraterna när de mötte två män som kom gående med musik strömmande ur en högtalare i fickan. En av eleverna tyckte att de såg skumma ut och kanske skulle göra inbrott i stugorna, men istället kom männen fram till dem. En av dem sade sig vara narkotikapolis och slängde som hastigast fram polisbrickan innan han förde en av pojkarna åt sidan för att fråga ut honom om bland annat hans dialekt. Pojken fick även tömma sina fickor och blev kroppsvisiterad, men enligt pojken kändes det så slarvigt att han misstänkte att de var ”fejkpoliser”.

Strax kommer en av klassföräldrarna till stugorna och får då syn på de två männen som står med barnen. En av dem säger att de är från Polisen och att de känt doften av cannabis. Pojken som utsatts för kroppsvisitationen såg enligt föräldern chockad, blek och rädd ut. Polisen står samtidigt och svajar och föräldern känner att han luktar alkohol. Han tar med sig polisen runt hörnet och säger åt honom att han alkoholpåverkad och att det inte är bra att barnen ser det. Polisen påstår att han bara har druckit två öl, men föräldern – som jobbar som läkare på akuten och är van att hantera berusade personer – bedömer att han hade minst en promille i blodet.

Efter händelsen var många av barnen upprörda och händelsen polisanmäldes av den ena klassföräldern, som inte heller han var säker på att dessa var några riktiga poliser. Men en av dem var det faktiskt, och sedermera åtalades denne för tjänstefel.

Polisen menar att han under en promenad med sin vän kände en tydlig cannabisdoft, men inte ens hans vän stöder detta påstående. Polisen själv uppger dessutom att då han klev fram till de fyra pojkarna inte längre kände någon lukt av cannabis. Han tyckte att en av pojkarna uppträdde nervöst och höll sig i bakgrunden, och baserat på det var det rätt av honom att utsätta pojken för en kroppsvisitering. Han menar också att han kände sig mer nykter än berusad och att han var vid sina sinnens fulla bruk vid händelsen.

Tingsrätten fäster mer tilltro till vittnena när det gäller polisens berusningsgrad och bedömer att han var påtagligt berusad när han trädde i tjänst och genomförde kropssvisitationen på 16-åringen, och att han borde ha insett att detta inte var godtagbart. Han döms därför för tjänstefel till dagsböter. Polismyndigheten döms samtidigt till att betala 5000 kronor i skadestånd till den drabbade pojken.

Läs även: Arrestvakter glömde bort intagen och förfalskade tillsynsrapport

Läs även: Fasthållen och kroppsvisiterad på lösa boliner

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag