Beskrev Nyheter Idag som ”hatsajt” – nu blir han Medieombudsman

DN:s redaktionschef Caspar Opitz. Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 8 jan 2021 2021-01-08
E-post

SVERIGE Idag kom beskedet att DN:s redaktionschef Caspar Opitz tar över som medieombudsman efter Ola Sigvardsson. Caspar Opitz var en central figur när DN mörkade sexövergreppen på We are Sthlm 2015.

I höstas meddelade Ola Sigvardsson, som sedan 2010 innehaft posten som Pressombudsman – det senaste året med titeln Medieombudsman sedan det pressetiska systemet vidgats till att omfatta fler kanaler än bara pressen – att han skulle avgå. Nu meddelar DN att deras tidigare redaktionschef Caspar Opitz kommer att ta över posten från och med 1 april.

– Som Allmänhetens Medieombudsman fungerar man som ett slags garant för det fria ordet och att de fria medierna ska få verka utan inblandning från lagstiftare och politiker. Det är en förtroendepost som bär upp vårt medieetiska system och den känns extra viktig att upprätthålla i den turbulenta värld vi lever i, säger Opitz till DN.

När Nyheter Idag i början av 2016 i en serie artiklar kunde avslöja att det begåtts omfattande sexövergrepp på ungdomsfestivalen We are Sthlm 2015 och att detta ignorerats av DN trots att de tipsats om händelserna var Caspar Opitz ute och försvarade sin tidning samtidigt som han gick till angrepp mot Nyheter Idag.

Läs mer: Så mörkade Dagens Nyheter omfattande sexövergrepp i centrala Stockholm

Läs mer: SMS:et avslöjar: Så ljuger Dagens Nyheter om mörkläggningen av sexövergreppen

I en fluffig intervju med svenska journalistförbundets tidning Journalisten försvarade Opitz DN:s agerande och menade att Nyheter Idags avslöjande var ”lögnaktigt” och att det rörde sig om grundlösa anklagelser. Men då journalisten Helge Øgrim gjorde en djupare granskning för norska journalistförbundets tidning – även den kallad Journalisten – ville han inte svara på några frågor alls. I ett mejl till Øgrim skrev han vidare ”Hej igen Helge, du får själv välja om du vill citera anklagelser från en högerpopulistisk hatsajt eller inte”.

Läs mer: Norska branschtidningen Journalisten granskar Dagens Nyheters mörkläggning

Nyheter Idag har sedan starten 2014 varit frivilligt anslutna till det pressetiska – nu medieetiska – systemet, vilket innebär att den som anser sig ha lidit skada av någon av våra publiceringar har möjlighet att anmäla detta till Medieombudsmannen. Under de gångna sju åren har vi blivit fällda vid två tillfällen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag