Beslaget av Aron Flams böcker hävs

Foto: Frankie Fouganthin CC BY SA 2.0
  • Fredag 14 aug 2020 2020-08-14
E-post 1631

Beslaget av Aron Flams bok ”En svensk tiger har hävts av domstol. Den tidigare beslagtagna upplagan finns nu till försäljning igen, och Flams advokat Monique Wadsted säger att det upphävda beslutet är en ”sträng reprimand till åklagaren”, och att hon förväntar sig att åtalet kommer läggas ned.

Åklagarens beslag av runt 2 000 exemplar av Aron Flams bok ”En svensk tiger” har hävts av Patent- och marknadsöverdomstolen.

Läs även: Aron Flam: ”Åklagaren vill ha möjlighet att spåra upp och förstöra redan sålda böcker”

”Den åtalade personen har gjort gällande att han inte begått något brott eftersom hans omslag är ett självständigt verk eller i vart fall faller under det s k parodiundantaget” skriver domstolen och fortsätter:

”Patent- och marknadsöverdomstolen har hävt beslaget, eftersom åklagaren hittills inte har bemött dessa invändningar och därför i nuläget inte presenterat tillräckligt underlag för att domstolen ska kunna dra slutsatsen att beslaget av bokexemplaren är befogat.”

Beslutet välkomnas av Flams advokat Monique Wadsted.

– Staten ska inte beslagta samhällskritisk debattlitteratur och behandla satiriker som kriminella. Beslutet från Patent- och marknadsöverdomstolen idag att häva beslaget är en upprättelse för Aron Flam och en sträng reprimand till åklagaren, säger Wadsted i ett uttalande.

Läs även: Aron Flam åtalas för upphovsrättsbrott

Wadsted säger att hon nu förväntar sig att åtalet kommer läggas ned.

– Sverige är inte ett land där staten ska häkta böcker och ställa satiriker och debattörer inför rätta. Yttranden som rör samhällskritik och debatt, men också satir, tillhör yttrandefrihetens innersta kärna, säger Wadsted.

De beslagtagna böcker som lämnats tillbaka säljs nu på Flams webshop signerade och numrerade för 795 kronor styck.

”Ett fåtal ex av de exemplar som beslagtogs av polisen finns nu ute till försäljning under en begränsad tid och i mycket limiterad upplaga. Böckerna tillhör den del av tredje upplagan som beslagtogs av polisen tidigare i år – samtliga av dessa är signerade av författaren, numrerade och försedda med en stämpel som visar att de varit i beslag. Det här är ett svenskt konstverk” skriver Flam i beskrivningen av böckerna.

Läs även: Experten om åtalet mot Aron Flam: ”Jag är lite chockad”

Bli PLUS-medlem

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag