Best Western riskerade miljonaffär efter SD-bojkott – Bytte värdegrund inom ett dygn

Hotellet bytte omgående värdegrund efter att de riskerade en miljonaffär. Foto: Faksimil Mynewsdesk samt Frankie Fouganthin
  • Torsdag 1 sep 2016 2016-09-01
E-post 1517

KARLSTAD Nu meddelar Best Western-hotellet Gustaf Fröding i Karlstad att artisten Peter Jezewski, trots sina SD-sympatier, är välkommen att spela på årets julshow. Den nya värdegrunden meddelas efter att hotellkedjan riskerat förlora miljonaffärer på den tidigare hållningen om att neka SD-sympatisörer som Jezewski.

Tidigare berättade Nyheter Idag att SD-ledningen uppmanat till bojkott av Best Western-hotellet Gustaf Fröding i Karlstad. Anledningen var att hotellet avbokat artisten Peter Jezewski, känd från The Boppers, då han uttryckt sympatier med Sverigedemokraterna.

Tidningen Expressen berättar att hotelldirektör Åsa Gunnarsson krävt en ursäkt av Jezewski för hans politiska åsikter. Men efter att Jezewski vägrade ändra politisk uppfattning blev han avbokad. Gunnarsson förklarade beslutet med att det ”går emot vad vårt företag står för”.

– Vi hade ett hopp om att det skulle vara ett missförstånd, men när vi talade med Peter stod han fast vid det han sagt. Och det går emot vad vårt företag står för. Vi kan inte samarbeta med någon som sympatiserar med Sverigedemokraterna, sade hon till Expressen.

Riskerade miljonaffärer – Bytte värdegrund direkt

Beskedet om att ”inte samarbeta med någon som sympatiserar med Sverigedemokraterna” väckte kraftiga reaktioner. Redan under gårdagskvällen uppmanade SD-toppen Mattias Karlsson till bojkott av hotell Gustaf Fröding, en uppmaning som spreds stort i sociala medier. Under torsdagen mejlar även Sverigedemokraternas kommunikationschef Joakim Wallerstein till Best Western-kedjan centralt.

Wallerstein gjorde klart att hotellkedjan kan förlora miljonaffärer på sin policy om att inte samarbeta med någon som sympatiserar med Sverigedemokraterna.

”I dagsläget har partiet bokningar och offertförfrågningar på Best Western för närmare en miljon kronor. En offentlig ursäkt till artisten Peter Jezewski är på sin plats, eller så är det VI som ställer in”, skrev Sverigedemokraternas kommunikationschef i ett mejl till hotellkedjans ledning.

När det stod klart att hotellet riskerade förlora miljonaffärer kom ett svar centralt från Best Western som förklarade att människor från alla politiska läger ska vara välkomna till hotellkedjan. Vidare underströk hotellkedjans Sverigechef Johan Michelson att även hotell Gustaf Fröding måste backa från den tidigare hållningen om de fortsatt ska ingå i hotellkedjan.

– Vi har förklarat vår ståndpunkt och sagt att de snabbt måste komma tillbaka till oss med ett besked. Antingen ber hotellet om ursäkt eller så står man fast vid sitt beslut. Men om de väljer att stå fast så kan de inte längre vara medlemmar i Best Western, sade han till Expressen.

Nya beskedet: Jezewski åter bokad av hotellet

Senare på torsdagen, alltså mindre än ett dygn efter att det blev känt att Jezewski avbokats, kom ett pressmeddelande från VD Patrik Mörkfors på Best Western-hotellet Gustaf Fröding i Karlstad. Istället för den tidigare policyn om att ”inte samarbeta med någon som sympatiserar med Sverigedemokraterna” har hotellet nu en helt ny värdegrund.

”Naturligtvis är människor av alla politiska åsikter välkomna till vårt hotell och vår kedja. Demokrati och öppenhet är oerhört viktiga delar av vår värdegrund. Vi inser nu att vårt beslut upplevdes som något annat”, skriver Mörkfors efter att det stod klart att hotellkedjan riskerar miljonaffärer.

De meddelar även att Jezewski åter är välkommen att uppträda på hotellets julshow. Det tidigare beslutet om att avboka Jezewski får i samma pressmeddelande en helt annan förklaring än den som hotelldirektör Åsa Gunnarsson tidigare gett.

”Bakgrunden till beslutet var att vårt hotell och vår personal upplevde en svår tid under och efter 2008 då vi välkomnade Sverigedemokraterna att anordna sin kongress här. Kongressen följdes av en stark oro bland våra gäster, stora avbokningar och än värre en lång rad mordhot mot vår personal”, lyder motiveringen istället under torsdagen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag