Beviset: Exklusiva Guccigåvan till Skyttedal är helt laglig

Foto: Privat
  • Tisdag 11 jun 2019 2019-06-11
E-post 641

Chefsåklagare Kim Andrews vid riksenheten mot korruption gav Tino Sanandaji grönt ljus att skänka den omtalade Gucciväskan till KD-politikern Sara Skyttedal. Det visar en mejlkonversation som Nyheter Idag tagit del av.

Det var förra veckan som Nyheter Idag berättade att nationalekonomen Tino Sanandaji gav en exklusiv handväska av märket Gucci till KD-politikern Sara Skyttedal. Skyttedal fick även en flaska champagne av märket Bollinger.

Väskan kostade 20 500 kronor och champagnen var värd 489 kronor.

Bakgrunden till de dyra gåvorna har sin grund i ett replikskifte i en debatt inför EU-valet. I den debatten påstod Helene Fritzon (S) att Skyttedal skålade i champagne och bar Gucci-väskor.

Men sanningen är att Skyttedal aldrig ägt någon dyr och exklusiv Gucciväska. Den handväska hon använt kostade knappt 500 kronor. För att markera, mot vad Sanandaji upplevde var mobbing, bestämde han sig för att skänka den exklusiva – och oväntade – gåvan till Skyttedal.

Aftonbladet citerar ”expert på mutor”

Under måndagen rapporterar både Aftonbladet och Expressen att gåvan kan vara problematisk. Aftonbladet har talat med Natali Phalén, generalsekreterare vid institutet mot mutor, som kallar gåvan ”olämplig”.

– Det handlar om förtroende och att man inte ska påverkas av ovidkommande hänsyn, säger hon till tidningen.

Vidare refererar Aftonbladet till institutets ”näringslivskod”. På institutets hemsida berättas att koden är ett komplement till lagstiftningen och är strängare än lagen.

Ej heller berättar Aftonbladet i sin artikel att ”näringslivskoden” gäller företag och stora organisationer, ej privatpersoner.

”Koden omfattar alla bokföringsskyldiga företag, inklusive offentligt ägda bolag, och omfattar alla typer av förmåner”, står att läsa på institutets hemsida.

Sanandaji: ”Jag är inte ABB eller Volvo, jag är en privatperson som känner Skyttedal”

Nyheter Idag har talat med Tino Sanandaji som menar att Aftonbladets rapportering är vilseledande. Han berättar att han själv i förväg vände sig till åklagare vid riksenheten mot korruption för att fråga vad som gäller.

”Jag har frågat min chef Kim Andrews om detta och han säger att det inte finns något hinder att du köper en gåva till en vän (även om hon är politiker) och ni inte har någon professionell relation”, svarar chefsadministratör Charlotte Loggin vid Nationella åklagaravdelningen i ett mejl till Sanandaji.

Kim Andrews, som det refereras till i mejlet, arbetar som chefsåklagare på riksenheten mot korruption. Inget av detta framgår emellertid i kvällstidningarnas rapportering, istället tycker sig Sanandaji misstänkliggöras genom vad Natali Phalén säger.

– De citerar irrelevanta regler som gäller näringslivets interaktioner med politiker. Jag är inte ABB eller Volvo, jag är en privatperson som känner Sara Skyttedal.

– Jag har ingen som helst professionell relation med henne.

Det är inte första gången Skyttedal får negativ publicitet. Själv tror Sanandaji att Aftonbladet försöker hitta en skandal runt Kristdemokraterna och att deras rapportering ska ses i det ljuset.

– Det är uppenbart att de bara är ute efter att skapa en låtsasskandal runt KD. De citerar inte vad åklagarmyndigheten säger utan går till en privat organisation som inte känner till detaljerna. Det är en tidningsanka, säger han till Nyheter Idag.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag