Bibliotek gallrar Lena Andersson: ”Självklart ingen politisk markering”

Bild: Faksimil Instagram/Bengt Oberger/CC BY-SA 3.0
  • Torsdag 25 maj 2023 2023-05-25
E-post 0

”Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker” skriver Högsbo bibliotek på Instagram med en bild där samtliga utgallrade böcker är skrivna av SvD-krönikören Lena Andersson, som fått hård kritik av vänstern efter en uppmärksammad text om barnsvält. 

– Det är självklart ingen politisk markering från vår sida och det är väldigt olyckligt om det skulle uppfattas som en sådan, säger bibliotekschefen Grethe Österberg till Göteborgs-Posten. 

Svenska Dagbladets krönikör Lena Andersson har hamnat i vänsterns skottglugg efter en krönika där hon konstaterar att inga barn i Sverige behöver svälta av ekonomiska skäl. Bland de som reagerade på Anderssons text märks oppositionsledaren Magdalena Andersson (S).

– Jag noterar att hon inte skrev något liknande när Ebba Busch åkte runt i valrörelsen och viftade med en falukorv. För enligt Lena Andersson är det onödigt för barn att äta falukorv, de kan väl äta linsgryta i stället. Inga kritiska artiklar om Ebba Busch, eller när det var mycket om bensinpriser, inga artiklar om att det går att åka kollektivt eller cykla i stället, säger Andersson till Aftonbladet.

Läs även: Vänstern går i taket när Lena Andersson ifrågasätter barnsvält i Sverige

På torsdagen gav sig även Högsbo bibliotek in i debatten. I ett inlägg på Instagram skriver biblioteket ”Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker”, med en bild på fyra utgallrade böcker av Lena Andersson.

 

Visa detta inlägg på Instagram

 

Ett inlägg delat av Högsbo Bibliotek (@hogsbobibliotek)

– Det är självklart ingen politisk markering från vår sida och det är väldigt olyckligt om det skulle uppfattas som en sådan, säger Grethe Österberg, enhetschef för biblioteken i Askim, Högsbo och Södra skärgården, till Göteborgs-Posten. 

Istället menar Österberg att inlägget ska ses som ”en blinkning”.

– Vi gallrar ofta ut böcker på grund av platsbrist. Annars har vi ingen plats för nya böcker. Samtidigt ville vi göra en humoristisk blinkning till den pågående samhällsdebatten om Lena Andersson och hennes text, säger hon, och tillägger att man hade gallrat Lena Anderssons böcker oavsett den pågående debatten om hennes text.

– Det hade vi gjort ändå. Det finns till exempel redan 50 exemplar av hennes roman ”Koryféerna” i vårt flytande bestånd, böckerna cirkulerar ju mellan stadens bibliotek. Vi gallrar självklart inte bort Lena Anderssons böcker på grund av att hon har sagt att man kan ge barnen ris och havregryn.

Läs även: DN-skribent totalsågar Morgan: ”Gilla inte min text tack”

Bibliotekets tilltag får emellertid kritik på Twitter från både höger och vänster.

Läs även: Jonatan Unge lämnar podcast efter stämning om ”nazistpyssling”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag