Bibliotek stänger våningsplan – för farligt att jobba ensam

Genrebild. Foto: Guzel Maksutova (Unsplash)
  • Fredag 18 feb 2022 2022-02-18
E-post

GÖTEBORG Världslitteraturhuset, ett bibliotek i Göteborg, har stängt ned ett av sina tre våningsplan. Detta efter stök och hot riktat mot personalen, rapporterar P4 Göteborg.

Marcus Ljungström är bibliotekarie och skyddsombud. Han berättar för P4 Göteborg att han har hotats av folk som kommer in på biblioteket, och att tryggheten ökar om man har en kollega i sin närhet.

– Vi har haft ensamarbete på de olika planen här. Facket uppmärksammade arbetsgivaren på detta, och då har detta åtgärdats nu genom att man stänger ett plan och så rekryterar man upp och anställer så att man jobbar två stycken på varje plan, säger han.

Karin Fredriksson Franzén, enhetschef på Världslitteraturhuset, säger att åtgärden gör arbetsmiljön tryggare.

– Det var ju nödvändigt utifrån hur situationen var här och incidenter som var. Det kan ju bli någonting riktigt allvarligt av det, säger hon.

På tisdagskvällen blev en bibliotekarie på Backa bibliotek i Göteborg misshandlad av ett ungdomsgäng. Biblioteket kommer därför att sätta in väktare.

Läs mer: Bibliotekarie misshandlad av ungdomsgäng

Läs även: Nu vill S porta de som stökar på bibliotek

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag