Biden kommer avgå enligt Vita husets tidigare läkare: ”Kommer bli värre”

Foto: Gage Skidmore CC BY-SA 2.0
  • Tisdag 27 jul 2021 2021-07-27
E-post

USA Joe Biden kommer snart att behöva avgå från presidentposten. Det menar den tidigare Vita Huset-läkaren Ronny Jackson som tycker att presidenten uppvisar tecken på en nedåtgående mental förmåga. – Det är en nationell säkerhetsfråga vid det här laget, säger han till Fox News.

– Jag tror att han kommer behöva avgå. De kommer övertyga honom om att avgå någon gång inom den närmsta framtiden av medicinska skäl. Eller så kommer de behöva använda det 25:e tillägget för att bli av med denna man, säger han också till TV-kanalen.

25:e tilläget

Det 25:e tillägget till den amerikanska konstitutionen (engelska: 25th Amendment) berör vad som ska ske ifall en president eller en vicepresident avlider, avgår, avsätts eller inte kan fortsätta på grund av sjukdom.

Källa: constitutioncenter.org

Den nuvarande republikanske kongressledamoten Ronny Jackson – som tidigare tjänat som läkare i Vita Huset under både president Trump och president Obama – anser att Biden behöver ta ett kognitivt funktionstest.

Enligt honom visar Biden tydliga tecken på att något inte står rätt till.

– Jag har sagt att det bara kommer bli värre. Och gissa vad? Vi ser det hända framför våra ögon just nu, säger han till Fox News.

Läs även: SNUBBEL-TRUBBEL: Biden ramlade tre gånger när han skulle gå planet

Under lördagen framförde Jackson samma krav på Twitter. Han länkar dessutom till en video där presidenten svarar på en reporters fråga om det finns demokrater som vill avfinansiera polisen (ett krav som tidigare framförts av BLM) genom att fråga om det finns republikaner som vill suga blod från barn.

Läs även: Mordvåg i amerikanska städer – nu erbjuder Biden 350 miljarder extra till polisen

Biden syftade förmodligen på följare av konspirationsteorin QAnon, en del av vilka tror att ledande företrädare för Demokraterna äter barn.

Bidens grodor

Klippet är inte det första som uppmärksammats av Bidens meningsmotståndare. Under sin presidentperiod och innan han blev invald har det skett flertalet incidenter där han antingen sagt fel, glömt bort sig eller svarat underligt på en fråga.

Här är ett klipp där han blandar ihop Donald Trump och Vladimir Putin. Detta efter att ha suttit i ett långvarigt möte med just Putin.

 

I det här klippet från valrörelsen glömmer han bort en av de kändaste fraserna i den amerikanska självständighetsdeklarationen.

 

I måndags glömde han bort namnet på en kongressledamot. Han fick sedan för sig att kongressledamotens mamma satt i publiken.

 

Under ett tal i mars 2021 kunde han inte komma ihåg namnet på försvarsministern Lloyd Austin.

 

Tidigare under sommaren signerade ett dussintal republikanska ledamöter, ledda av Ronny Jackson, ett brev som föreslog att Biden borde genomgå ett kognitivt test liknande det Trump genomgick under sin ämbetsperiod, rapporterar New York Post.

”Det amerikanska folket borde ha fullständigt förtroende för deras president. De förtjänar att veta om han eller hon kan genomföra sina plikter som statsöverhuvud och högste befälhavare. De förtjänar full transparens om de mentala förmågorna hos deras högste valde ledare”, står det bland annat i brevet.

Om Biden avgår blir det vicepresident Kamala Harris som tar över. Detta enligt det 25:e tillägget.

Läs även: Skulle inte bygga en fot mer av mur – nu kan Biden återuppta Trumps murbygge mot Mexiko

Läs även: Berggren: Joe Biden är ingen Benjamin Franklin

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag