Bieler (SD) till Johansson (S): ”Vi vet hur det slutade förra gången”

Foto: TV4 Play
  • Torsdag 24 jan 2019 2019-01-24
E-post 1717

SVERIGE På torsdagen drabbade justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) samman med SD:s migrationspolitiska talesperson Paula Bieler i TV4:s Nyhetsmorgon. Johansson ser generösare regler för familjeåterförening som en humanitär insats, medan Bieler befarar att det kommer att locka ännu fler till Sverige.

Ämnet för torsdagsmorgonens debatt var de ändrade reglerna för familjeåterförening som gör att anhöriga till så kallade alternativt skyddsbehövande får rätt till uppehållstillstånd i Sverige. Enligt Expressens genomgång kommer över 20 000 invandrare att beröras av beslutet.

Läs mer: 20 000 fler får rätt till familjeåterföring med JÖK

Paula Bieler menade att all anhöriginvandring till Sverige har varit problematisk, men att det nu är en stor grupp som kommer att beröras av mer generösa regler. Hennes parti skulle föredra att familjerna istället återförenades i sina hemländer.

Morgan Johansson sade att det handlar om en humanitär insats och att de anhöriga till 90 procent består av kvinnor och barn. Enligt migrationsministern rör det sig om en begränsad grupp.

– Det är barn som får träffa sin pappa igen, det är fruar som får träffa sina män och äkta makar igen, och det är viktigt för integrationen här i Sverige att man har hela familjen samlad, sade Johansson.

Bieler menade att integrationsfrågan är fel sak att fokusera på och att de nya reglerna kommer att öppna upp för ökad invandring.

– Vi får bland de mest generösa reglerna i EU. Det är incitament för att splittra familjer och att öppna upp för irreguljär migration hit, sade hon.

Bieler och Johansson var oense om huruvida flyktingkrisen är över eller inte. Migrationsministern påpekade att Sverige nu har det lägsta flyktingmottagandet på 13 år.

– Vi är inte ute ur någon kris. Om man tittar på hur det ser ut i resten av världen är det fortfarande extremt många personer som har tvingats lämna sina hem, som söker sig till andra länder, sade Bieler.

– Nu återinför vi regler som är bland de mest generösa i EU. Vi vet hur det slutade förra gången.

Läs även: Sonesson (M): ”Sverige måste införa ett totalt flyktingstopp”

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag