BILDEXTRA: Se hela kärleksminglet mellan Daniel Friberg och Alexandra Pascalidou

  • Måndag 1 feb 2016 2016-02-01
E-post

STOCKHOLM När journalisten Alexandra Pascalidou träffade den välkände ultranationalisten Daniel Friberg på krogen i helgen ska hon bedyrat att hon inte är så ”politiskt korrekt” som många tror. Det berättar Friberg själv i en intervju för Nyheter Idag och han delar med sig av hittills opublicerade bilder som visar vad han kallar ”kärleksminglet” det här kvällen.

UPPDATERING: Denna artikel har fällts av Pressens opinionsnämnd, PON. För att ta del av beslutet, klicka här.

Uppgifterna går isär om vad som hände i helgen när den mycket välkände ultranationalisten Daniel Friberg umgicks med journalisten Alexandra Pascalidou på en lyxkrog i centrala Stockholm. Friberg är bland annat känd för sitt engagemang i att arrangera ”Identitär idé”, ett evenemang och en politisk rörelse som av kritiker beskrivs som en sorts fascism. Själv kallar han sig ”traditionalist”. Efter att Friberg, som av många uppfattas om kontroversiell, publicerat en bild på sig själv och Pascalidou i sociala medier har utekvällen kommit att bli en snackis.

På sin blogg bedyrar Pascalidou att hon inte kände till vem Friberg var och hon berättar att han ska ha skålat ”för Adolf Hitler och tredje riket”, efter att Friberg publicerat den omtalade bilden. Hon har även talat ut i konkurrenten Expressen om händelsen.

– Det känns oerhört integritetskränkande och sorgligt. Det här är mitt hemland och min hemstad. Jag vill kunna röra mig fritt utan att behöva vara rädd. Ville de diskutera kunde de i alla fall presentera sig, säger Pascalidou till Expressen.

Friberg: ”Hon smörade och förklarade hur politiskt inkorrekt hon var egentligen”

När Nyheter Idag talar med Daniel Friberg ger han en helt annat bild än den Pascalidou ger. Han poängterar flera gånger att han är helt säker på att hon visste vem han var och att de länge haft kontakt med varandra via LinkedIn. Pascalidou är en känd journalist som länge engagerat sig i frågor som rör allt från invandringskritik till högerextremism, varför Friberg menar att det är otänkbart att hon inte visste vem han var.

Likadant uppfattade han deras samtal som att hon var väl medveten om att det var Daniel Friberg hon umgicks med och lät sig fotograferas ihop med. Kvällen beskriver han som ett ”kärleksmingel” då han upplevde att Pascalidou visade stort intresse för honom och trots efterspelet i medier tar han det hela med ro.

– Jag ångrar aldrig någonting. Jag lade väl mest upp bilden för att vara sjysst mot henne, hon kan behöva en del uppmärksamhet med tanke på att hennes karriär har dalat en del den senaste tiden. Jag ville vara hygglig, hon var väldigt gullig och tillmötesgående. Hon stod och smörade i en halvtimme och förklarade hur politiskt inkorrekt hon var egentligen och så vidare.

Nä, så sa hon väl ändå inte?

– Jo hon gjorde det. Hon sa att ”ni ska inte tro att jag är politiskt korrekt, folk tror det men det är jag inte egentligen”.

Trots att Nyheter Idag upprepade gånger frågar Friberg om han verkligen är säker på att Pascalidou har sagt det han återger, står han på sig. Han understryker att han är helt allvarlig.

– Jo, jag menar fullt allvar att hon stod och sa så. Hon stod och smörade och du ser på bilderna att hon tittar med trånande blick på mig.

Och hon visste alltså vem du var när de här bilderna togs?

– Ja absolut. Jag menar, vi har varit kompisar på LinkedIn i över fyra år och jag brukar kommentera hennes uppdateringar och så vidare. Det var det första jag sa när jag träffade henne att vi är kompisar på LinkedIn och jag berättade vad jag heter. Hon reagerade positivt och jag tror det var därför hon sa att, hon underströk, att hon var ”politiskt inkorrekt”. Hon ville göra ett gott intryck.

Friberg menar att det blogginlägget som Pascalidou har skrivit efter kvällen på lyxkrogen är en sorts ”damage control” efter att Friberg publicerat den omtalade bilden i sociala medier. Han förnekar också att han skulle ha skålat för Adolf Hitler och tredje riket, ett påstående som han menar är helt absurt.

– Jag utbringade en skål för Sverige, det var det mest kontroversiella.

Det ska också, enligt Friberg, vara efter den här skålen för Sverige som Pascalidou förklarat att hon inte är så ”politiskt korrekt” som många tror att hon är. Friberg berättar att han även är kritisk till Expressen som inte redovisar alla svar han gett till tidningen. Nyheter Idag har tagit del av svaren han gav till Expressen och där framgår Fribergs version tydligt om att Pascalidou ska ha förklarat att hon egentligen inte är ”politiskt korrekt”. Men de svaren har Expressen utelämnat i sin artikel.

Nyheter Idag har sökt Alexandra Pascalidou för en kommentar, utan resultat.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag