Bildt sågar S-regeringens avtal: ”Turkiet lovade ingenting”

Bild: Skärmdump SVT
  • Onsdag 5 apr 2023 2023-04-05
E-post 0

På tisdagen blev Finland officiellt medlem av försvarsalliansen Nato. Men Sverige tvingas fortsatt vänta. Det får tidigare utrikesminister Carl Bildt att kritisera den förra S-regeringens avtal med Turkiet, som han menar är obalanserat.
– Det finns inga egentliga förpliktelser från turkisk sida i det här avtalet, säger han i SVT:s Aktuellt.

– Problemet med avtalet som ingicks i juni, som också stöddes av dåvarande oppositionen ska sägas, var ju att det var obalanserat så till vida att det var ju bara förpliktelser Sverige, men Turkiet lovade ingenting, säger Bildt och menar att det är det som är anledningen till att Sverige hamnat i limbo.

Dåvarande utrikesminister Ann Linde ger emellertid mothugg.

– Fel, fel. Därför att det viktigaste som de lovade, det var ju framför allt att vi skulle inbjudas till att bli invitee status. Det var ju liksom det som var huvudpoängen med avtalet, säger hon på motsatt sida Bildt i SVT-studion.

Linde menar att just den biten satt långt inne och att Turkiet inte heller ville bjuda in Sverige till att bli en så kallad ”invitee”, vilket innebär att man bland annat får delta vid Nato-möten men inte har status som fullvärdig medlem och inte åtnjuter samma säkerhetsgarantier.

Bildt ger Linde delvis rätt.

– Ann har självfallet rätt på den punkten. Men de lovade aldrig att ratificera oss och godkänna oss som medlem. Det var det som var problemet och det var en brist i avtalet.

Vidare säger Bildt att han inte vill lasta Ann Linde eller dåvarande regeringen för detta och att det kanske inte gick att få till på något annat avtal. Han vidhåller dock att det är därför som Sverige har hamnat i den här situationen.

Läs även: Ungern totalsågar koranbränningen och den blågula regeringen

Läs även: Jomshof om Turkiets reaktion: ”Blir de upprörda, så elda hundra till”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag