Ungern totalsågar koranbränningen och den blågula regeringen

Bild: European Peoples Party/CC BY 2.0/Nyheter Idag
  • Onsdag 29 mar 2023 2023-03-29
E-post 0

Ungern kommer inte släppa in Sverige i Nato förrän landets regering ändrar sin attityd och tar tillbaka tidigare nedsättande kommentarer om Ungern, meddelar ungerska regeringens talesperson Zoltán Kovác i ett uttalande.

I ett inlägg på den ungerska regeringens hemsida totalsågar Zoltán Kovács, talesperson för den ungerska regeringen, den svenska regeringen och anger varför landet inte vill släppa in Sverige i Nato. Det handlar dels om svensk kritik mot Ungern, men också om Rasmus Paludans koranbränning utanför den turkiska ambassaden i januari i år.

”Jag skulle vänligen vilja påminna läsaren att det inte var den ’främlingsfientliga’ ungerska staten eller dess ’förtryckande regim’ som brände koranen öppet mitt under förhandlingen om Sveriges medlemskap i Nato, en process som involverade en muslimsk stormnakt” skriver Kovács kritiskt om Paludans koranbränning.

Att Sveriges regering hänvisade till svensk yttrandefrihet för att tillåta koranbränningen är enligt Kovács att ”maskera uppenbar rasism som moralisk överlägsenhet”.

Den ungerska regeringen hänvisar också till att Sverige ska ha ”underminerat relationerna” till landet med sin återkommande kritik, och citerat här statsminister Ulf Kristersson (M), EU-minister Jessika Roswall (M) och integrationsminister Johan Pehrson (L) som bland annat kallat Ungerns regering för ”främlingsfientlig och nationalistisk” och anklagat den för att ”bryta mot rättsstatsprincipen”.

Läs även: Försvarsminister Jonson (M) inte längre välkommen till Turkiet

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag