Billström bjuder in muslimsk organisation till möte om islamofobi

Foto: CC EPP / Wikimedia Commons
  • Lördag 15 jul 2023 2023-07-15
E-post 0

I en inbjudan till generalsekreteraren för Islamiska konferensorganisationen, som krävt att lagar mot ”främjande av religiöst hat” instiftas internationellt, skriver utrikesminister Tobias Billström att de muslimska invandrarna ”berikat” Sverige.

Islamiska konferensorganisationen (IKO) består av 57 muslimska länder, och har tidigare krävt lagstiftning internationellt mot ”främjande av religiöst hat” med anledning av de uppmärksammade koranbränningarna i Sverige.

– Vi måste sända ideliga påminnelser till det internationella samfundet rörande ett akut införande av en internationell lag, som tydligt förbjuder främjande av religiöst hat, har IKO:s generalsekreterare Hissein Brahim Taha sagt.

IKO var även en av initiativtagarna det möte med FN:s råd för mänskliga rättigheter som fördömt koranbränningar och uppmanat till lagstiftning mot hat mot religioner.

Nu bjuder utrikesminister Tobias Billström in IKO:s generalsekreterare till ett möte om ”kampen mot islamofobi”, rapporterar Svenska Dagbladet.

”Jag tror att ett besök från Ers excellens i Sverige skulle kunna stärka dialogen mellan Sverige och IKO, och jag skulle välkomna möjligheten att fördjupa vårt utbyte i viktiga, aktuella frågor, inklusive kampen mot islamofobi och alla andra former av intolerans”, skriver utrikesministern i sin inbjudan, där han även hävdar att Sverige har ”berikats” av den stora migrationen från muslimska länder.

”Under många år har Sverige välkomnat en stor grupp muslimer från många olika länder, en grupp som berikar vårt land”, skriver Billström.

Det var emellertid annat ljud i skällan från Billström när han var migrationsminister i regeringen Reinfeldt i februari 2013. Då ville Billström att invandringen till Sverige skulle minska – vilket ledde till kritik från statsminister Fredrik Reinfeldt.

– Det kan inte vara utgångspunkten. Invandring berikar Sverige. Det är ett väldigt viktigt värde att människor kan komma till Sverige, och det har betytt mycket för Sveriges utveckling, sade Reinfeldt enligt SVT.

Läs även: Diktatur-tungt FN-råd ”för mänskliga rättigheter” kallar till möte om koranbränningar

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag