Billström (M) säger NEJ till att ta hem IS-terrorister

Bild: European Peoples Party/CC BY 2.0/Voice of America
  • Fredag 11 nov 2022 2022-11-11
E-post 2647

Det är inte aktuellt att ta hem de IS-terrorister med svenskt medborgarskap som är i fångenskap hos det kurdiska självstyret i Syrien, säger utrikesminister Tobias Billström (M) till Sveriges Radio. Tidigare har det kurdiska självstyret krävt att Sverige tar hem de svenska medborgare man håller fångna.

Efter att den svenska regeringen tog avstånd från de kurdiska organisationerna PYD och YPG, som styr i de självstyrande kurdiska delarna i norra Syrien, har kurderna krävt att Sverige tar hem de IS-terrorister med svenska medborgarskap som är i fångenskap hos självstyret.

– Varför ska vi ta hand om Sveriges terrorister? Varför ska vi göra det när man tar avstånd från en organisation som kämpar mot terrorismen och betalar dyrt? sade Shiyar Ali, representant för självstyret i nordöstra Syrien, till TV 4 i förra veckan.

Tidigare har även USA uppmanat IS-terroristernas hemländer att ta hem sina medborgare. Men utrikesminister Tobias Billström säger till Sveriges Radio att Sverige inte har någon skyldighet att ta hem IS-terrorister, då de frivilligt sökt sig till Syrien.

– Den amerikanska inställningen är naturligtvis någonting som vi är beredda att lyssna på och ha dialog kring, säger Billström och fortsätter:

– Men jag kan konstatera att när UD har gjort en sådan avrådan sedan 2011 och det är många år sedan – som är av den starkaste karaktären vad gäller avrådan – då upplever inte vi att vi som stat har ett ansvar att ta hem personer som har åkt dit för att strida.

Läs även: Finland vill ta hem kvinnliga IS-terrorister från Syrien: ”Har grundlaglig rätt att återvända”

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag