Billström skriver till islamistländer att Sverige ser över ordningslagen

Bild: European Peoples Party - Members of the Presidency/CC BY 2.0/Tobias Hellsten/CC BY-SA 4.0
  • Måndag 31 jul 2023 2023-07-31
E-post

I ett brev till medlemmar av Islamiska Konferensorganisationen, IKO, skriver utrikesminister Tobias Billström att Sverige ser över ordningslagen med anledning av koranbränningarna, rapporterar Expressen.

Islamiska Konferensorganisationen, IKO, grundades 1969 efter att en mentalsjuk kristen fundamentalist satt eld på Al-Aqsa-moskén i Jerusalem, vilket konferensens grundare skyllde på ”sionismen”.

I augusti 1990 enades medlemsländerna om Kairodeklarationen om mänskliga rättigheter i Islam, en version av FN:s deklaration om mänskliga rättigheter anpassade till islam.

IKO har tidigare krävt ett internationellt förbud mot koranbränningar, och på fredagen skrev Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) ett brev till samtliga medlemsländers utrikesministrar, rapporterar Expressen.

I brevet fördömer Billström koranbränningarna i Sverige som ”islamofoba” och lovar att Sverige ser över ordningslagen med anledning av koranbränningarna.

Billström uppger att han hade ett samtal med IKO:s generalsekreterare Hissein Brahim Taha på torsdagen. På söndagen hade generalsekreteraren även ett samtal med Danmarks utrikesminister Lars Løkke Rasmussen, som uppmanades att vidta åtgärder mot koranbränningarna.

I ett pressmeddelande skriver den danska regeringen att man lovar att ”undersöka möjligheten att ingripa i särskilda situationer där till exempel andra länder, kulturer och religioner blir förolämpade, och där detta kan få betydande negativa konsekvenser för Danmark, inte minst när det gäller säkerheten”.

Läs även: Regeringen överväger åtgärder för att stoppa bränningar av ”heliga skrifter”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag