Birgitta, 74, tvingas sälja minnen från sin mamma för att ha råd med tandvård

Foto: Flickr
  • Onsdag 5 jul 2017 2017-07-05
E-post 870

ÖREBRO Förr jobbade hon som tandtekniker, nu tvingas Birgitta, 74, sälja minnen från sin mamma för att kunna ha råd med tandvård.  Hon är en av alla de 350 000 svenska pensionärer som lever under EU:s fattigdomsgräns. – Hyrorna stiger, allt i samhället stiger, men pensionerna står stilla, säger Birgitta Larsson. 

Allt fler svenska pensionärer lever i fattigdom. Birgitta Larsson i Örebro är en av dem, hon har varit pensionär i nio år och har varken råd med tandvård eller prenumeration på lokaltidningen. Det uppger Expressen.

Birgitta jobbade tidigare som kommunal tjänsteman och tandtekniker. Idag har hon inte råd med sin egna tandhälsa.

För två år sedan var Birgitta tvungen att göra en rotfyllning varpå tandläkarräkningen hamnade på 7000 kronor. Birgitta kunde inte hitta något sätt att finansiera det annat än att sälja av minnen från sin mamma.

– Jag har sålt av guldsmycken jag har fått av min mamma, och där rök den sista fina guldkedjan, säger Birgitta Larsson till Expressen.

Birgitta får ut 9200 kronor i månaden i pension. Hennes hyra ligger på 6200 kronor. Det blir inte mycket över i plånboken för henne, trots att hon jobbat och betalat skatt i nästan ett halvt århundrade.

Enligt Birgitta är pensionssystemet förfärligt.

– Hyrorna stiger, allt i samhället stiger, men pensionerna står stilla. Det är bedrövligt att läsa om att allt går ut på att höja bidragen. Jag tycker att alla som har jobbat hela livet ska ha rätt till en dräglig pension utan bidrag, säger Birgitta Larsson till Expressen.

LÄS ÄVEN: Swedbank varnar: Rekordlåga pensioner för 90-talister

350 000 svenska pensionärer lever under EU:s fattigdomsgräns.

– Det är ovärdigt ett samhälle som vårt. Och gruppen ökar, säger SPF Seniorernas ordförande Eva Eriksson till Expressen.

I sociala medier är folk förbannade.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag