Swedbank varnar: Rekordlåga pensioner för 90-talister

Foto: Margo Åkermark (CC BY 2.0)
  • Tisdag 4 jul 2017 2017-07-04
E-post 129

SVERIGE 90-talister kommer få en mycket lägre pension än deras föräldrar, det varnar Swedbank för i en ny utredning. – Är man exempelvis undersköterska, barnskötare eller bussförare blir det väldigt, väldigt svårt, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank.

Svenskar födda under 90-talet kommer få en mycket lägre pension än deras föräldrar, skriver Aftonbladet.

De som fyller 65 år idag kommer få ut en allmän pension på 50% av slutlönen. De som är 27 år idag kommer få ut en allmän pension på 41% av slutlönen när de fyller 65, skriver Swedbank och Sparbankerna i en ny utredning.

En faktor som utredningen presenterar är utformningen av vårt pensionssystem. Tidigare utgick pensionen från de 15 år i arbetslivet man tjänat som mest, idag utgår pensionen från hela arbetslivet.

Enligt Arturo Arques, privatekonom på Swedbank innebär systemets utformning att långa tider av arbetslöshet kan leda till kraftigt försämrad pension.

– Vi har ett robust pensionssystem, men det har en defekt. Utfallet blir inte bra, säger Arques till Aftonbladet.

De grupper som kommer drabbas allra hårdast av den försämrade pensionen är låginkomsttagare i den svenska arbetarklassen.

– Är man exempelvis undersköterska, barnskötare eller bussförare blir det väldigt, väldigt svårt, säger Arturo Arques

En faktor som bidrar till försämrad pension, enligt Swedbank och Sparbankernas utredning, är bostadsmarknaden. 90-talister kommer in i en marknad med höga priser och hög skuldsättning, vilket kraftigt försämrar utsikterna för pensionssparandet.

Enligt Arques måste Svenskar börja spara inför pensionen på egen hand om inte systemet ändras från politiskt håll.

LÄS ÄVEN: Politiker plockar ut statsrådspensioner trots miljoninkomster – Sahlin tar ut 55 327 i månaden

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag