Biståndsminister Peter Eriksson (MP) om Israel och Palestina: Extremism och fundamentalism från båda sidor

Foto: Riksdagen
  • Onsdag 6 nov 2019 2019-11-06
E-post 423

STOCKHOLM I en debatt i riksdagen på tisdagen försvarade biståndsminister Peter Eriksson (MP) det svenska biståndet till FN-organet UNRWA som fått kritik för att finansiera skolböcker med antisemitiska budskap i palestinska skolor. Eriksson sade att situationen i området är komplicerad. – Den är full av extremism och fundamentalism från alla sidor – både från israeliskt och palestinskt håll och från andra håll.

Sverigedemokraten Ludvig Aspling hade ställt en interpellationsfråga till Peter Eriksson om svenskt bistånd till FN-organet UNRWA. Det har tidigare avslöjats hur antisemitiska budskap förekommit i skolböcker som palestinska skolor med UNRWA:s hjälp köpt in.

– Jag vill i det här sammanhanget lyfta att regeringen givetvis starkt tar ställning mot antisemitism och genomför ett omfattande arbete för att motverka antisemitism, såväl nationellt som internationellt, sade Eriksson och fortsatte:

– Regeringen bedömer att UNRWA gör vad som är möjligt för att säkerställa att undervisningen reflekterar FN:s grundläggande värderingar, inklusive tolerans mot olikheter.

Enligt Peter Eriksson granskar utrikesdepartementet och biståndsorganet SIDA verksamheten ”kontinuerligt”.

Peter Eriksson berättade att han varit på resa i Mellanöstern nyligen. Då träffade han bland annat premiärministern för palestinska myndigheten, något Nyheter Idag rapporterade om.

– Jag kom tillbaka från den här regionen alldeles nyligen. Jag var på en resa i Libanon, Jordanien, Palestina och Israel häromveckan. Kontexten är otroligt besvärlig och konfliktfylld, och den är full av extremism och fundamentalism från alla sidor – både från israeliskt och palestinskt håll och från andra håll, sade Eriksson.

Läs mer: Biståndsminister Peter Eriksson (MP) besökte Palestina – träffade premiärminister som hyllat terrorister

Tidigare har Eriksson sagt att ”påståenden om att UNRWA skulle legitimera antisemitism eller terrorism gång på gång har visats vara felaktiga”. Något som tankesmedjan Perspektiv På Israels Tobias Petersson tidigare har kritiserat.

Läs mer: Tobias Petersson: Stryp biståndet till organisationer som främjar antisemitism

Ludvig Aspling gav i debatten flera exempel på antisemitism från de palestinska skolböckerna.

– Vi kan gå vidare till boken Arabiska språket, årskurs åtta, 2018 års upplaga, sidan 148. Här handlar det om lärarinstruktionen, alltså vad man ska göra under en lektion: Eleven bör finna sig själv fri tid för att reflektera över farorna med judarnas giriga ambitioner.

– Om det här inte är antisemitism, Peter Eriksson, vad är då antisemitism, undrade Aspling.

En alternativ röst i Mediesverige

Hoppas du gillar Nyheter Idags journalistik. Att vi granskar och erbjuder något annat än SVT, SR och de stora drakarna.

Vi vill tro att det finns ett behov och en önskan om en alternativ, tuff nyhetssajt.

Men för att vi ska kunna överleva behöver vi prenumeranter.

I dag är det över en halv miljon som läser oss varje månad. Men bara några tusen som prenumererar.

För att vi ska kunna fortsätta utmana behöver vi fler prenumeranter. Så enkelt är det.

Skulle vi öka antalet prenumeranter till två procent  (10 000) av de som läser oss, skulle vi kunna anställa 4-5 journalister till.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag