Bitcoin blir lagligt betalningsmedel i El Salvador

  • Onsdag 9 jun 2021 2021-06-09
E-post 0

EL SALVADOR Kryptovalutan bitcoin kommer bli lagligt betalningsmedel i El Salvador efter att ett lagförslag röstats igenom i kongressen. Samtidigt ska landet bygga upp en ny ekonomisk infrastruktur baserad på bitcoin.

Med en stor majoritet röstade kongressen i El Salvador igenom ett lagförslag som gör kryptovalutan bitcoin till lagligt betalningsmedel i landet, rapporterar CNBC.

Läs även: Bitcoin-Jesus: ”När du är död är livet tråkigt”

Lagförslaget, som röstades igenom med röstsiffrorna 62 mot 17, innebär att priser kan visas i bitcoin, att skatt kan inbetalas i bitcoin och att bitcoin inte är föremål för kapitalskatt.

Bitcoins växelkurs, som är känd för att skifta kraftigt, kommer etableras av den fria marknaden enligt lagen.

El Salvadors officiella valuta är för närvarande den amerikanska dollarn, och 70 procent av landets invånare har inte tillgång till traditionella finanstjänster, vilket man hoppas att den föreslagna lagen kommer ändra på.

El Salvador har nyligen slutit ett avtal med Strike, som bland annat gör digitala plånböcker för kryptovalutor, om att bygga en ekonomisk infrastruktur för landet med bitcoin-teknologi.

Sedan pristoppen i mitten av april, när en bitcoin kostade över 60 000 dollar, har kryptovalutan tappat nära hälften av sitt värde och låg på tisdagen på under 32 000 dollar styck. Efter beskedet från El Salvador har bitcoin ökat och har i skrivande stund passerat 34 000 dollar.

Läs även: Experten: Bitcoin mot nytt all time high över 70 000 dollar

Läs även: Antivirusgrundaren lovar äta sitt könsorgan i TV om inte bitcoin stiger med över 22000%

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag