Björklund lovar att respektera ett nej till Nato i en eventuell folkomröstning

Blir det nej till Nato i en folkomröstning kommer Björklund respektera detta, lovar han när Nyheter Idag frågar.
  • Måndag 10 okt 2016 2016-10-10
E-post

STOCKHOLM Om svenska folket röstar nej till Nato i en folkomröstning, ja då lovar Liberalernas partiledare Jan Björklund att respektera detta. Det säger han till Nyheter Idag när vi frågar honom hur han ställer sig till SD-ledaren Jimmie Åkessons utspel om en folkomröstning i Natofrågan.

Efter söndagens partiledardebatt berättade Gustav Fridolin (MP) för Nyheter Idag varför han fortsatt vill se en svensk alliansfrihet. Han förklarade även att han inte tror att en folkomröstning i frågan är rätt väg att gå.

Annorlunda låter det när Nyheter Idag talar med Liberalernas partiledare Jan Björklund. Han vill inte utesluta möjligheten att låta Natofrågan avgöras i en folkomröstning. Men linjen om en folkomröstning i frågan är inget han heller förespråkar aktivt.

– Jag tycker att Sverige ska gå med i Nato och jag har inga krav på en folkomröstning. Skulle det finnas ett brett önskemål bland partierna om att ha en folkomröstning så får väl den frågan diskuteras, säger Björklund till Nyheter Idag.

Om det skulle bli ett nej i en sådan folkomröstning, skulle du respektera det?

– Ja, folket bestämmer ju såklart. Men jag har inget krav på en folkomröstning. Skulle det vara så att många partier tycker att det är en bra idé, då får den frågan diskuteras.

Vad är det starkaste argumentet för att gå med i Nato?

– Det skulle öka Sveriges säkerhet och trygghet, svarar Björklund med bestämdhet.

Förslaget om en folkomröstning i Natofrågan lyftes av Jimmie Åkesson (SD). Han säger själv att han är emot att Sverige ska ansluta sig till Nato, men menar samtidigt att det är en fråga som ytterst svenska folket får avgöra. Politiska bedömare tolkar Åkessons utspel i Natofrågan som ett sätt att närma sig Allianspartierna som i varierande grad driver linjen om att Sverige ska ansluta sig till det militära samarbetet.

Ska vi ha en folkomröstning om Nato?
453 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag