Björklunds senaste utspel: Stoppa alla utvisningar till Afghanistan

Foto: Sven Pernils / Nyheter Idag
  • Tisdag 20 jun 2017 2017-06-20
E-post 24

STOCKHOLM Jan Björklund kräver att utvisningar till Afghanistan temporärt stoppas. Han hänvisar till Migrationsverkets senaste bedömning av säkerhetsläget. 

Liberalerna ställer kravet på regeringen att stoppa alla utvisningar till Afghanistan. Det berättar Jan Björklund till Sveriges Radio. Björklund gick även ut på Twitter med det nya kravet.

I senaste bedömningen från Migrationsverket har myndigheten fastslagit att säkerhetsläget i Afghanistan successivt förvärrats.

Tyskland tog i juni beslutet att stoppa alla utvisningar till Afghanistan efter attacken i Kabul som ägde rum i maj.

Ett parti som välkomnar Björklunds utspel är Miljöpartiet.

– Jag var själv i Afghanistan för några veckor sedan för att se med egna ögon och studera situationen för de som avvisas. Det är tydligt att läget har försämrats mycket, säger Maria Ferm, miljöpartiets talesperson för migrationsfrågor till Aftonbladet.

Miljöpartiet har tidigare fattat beslut om att de vill stoppa alla utvisningar till Afghanistan, något som röstades fram under partiets kongress i maj. Det var även då som MP tog beslut om att ge ensamkommande barn som fyllt 18 år chans till permanent uppehållstillstånd.

LÄS ÄVEN: Miljöpartiet vill ge över 3500 ensamkommande barn över 18 år permanent uppehållstillstånd.

Ett enat krav från oppositionen till regeringen blir det dock inte då moderaterna vägrar ställa sig bakom kravet.

”Säkerhetssituationen i Afghanistan är allvarlig. Det är dock en fråga för Migrationsverket och domstol att i varje enskilt fall bedöma om hinder för utvisning finns. Något totalt stopp gäller inte idag i förhållande till Afghanistan. Vi är för den ordning som är, det vill säga att detta ytterst är en bedömning för domstol”, skriver Moderaterna i ett pressmeddelande.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag