Blågul framryckning i DN/Ipsos

Foto: Frankie Fouganthin CC BY-SA 4.0
  • Torsdag 1 feb 2024 2024-02-01
E-post 0

Avståndet mellan den rödgröna oppositionen och det blågula regeringsblocket halveras i den senaste mätningen från DN/Ipsos jämfört med den förra mätningen i januari. Skillnaden mellan blocken är därmed 4 procentenheter, det minsta sedan november 2022.

– När saker går åt fel håll får sittande regering bära ansvaret. Det har präglat Ulf Kristerssons första tid vid makten. Men det kan vara så att hans regering närmar sig slutet på en besvärlig början, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos, till Dagens Nyheter.

Bakom den rödgröna nedgången ligger Socialdemokraterna, som backar för andra mätningen i rad med en procentenhet ned till 34 procent.

Det är fortfarande över partiets valresultat, men nästan 4 procentenheter lägre än partiets toppnotering i Ipsos i juni förra året, ett tapp som främst skett till Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet.

De övriga rödgröna partierna Miljöpartiet, Centerpartiet och Vänsterpartiet noterar inga förändringar i mätningen.

På den blågula sidan tappar Sverigedemokraterna 3 procentenheter och får 21 procent, strax över partiets valresultat.

Tappet sker emellertid inom det egna blocket, där Moderaterna ökar med 3 procentenheter från förra mätningens flopp-resultat på 15 procent.

Även Kristdemokraterna ökar i mätningen, och även om partiet bara ökar med 1 procentenhet så räcker det för att ta partiet över riksdagsspärren med 4 procent.

Därmed är Liberalerna med 3 procent det enda riksdagspartiet som hamnar under spärren i mätningen.

DN/Ipsos mätning i januari

Mätningen genomförd 16–28 januari 2024. Mätningen presenteras i heltal, med förra månadens resultat inom parentes.

Socialdemokraterna 34 (35)

Sverigedemokraterna 21 (24)

Moderaterna 18 (15)

Vänsterpartiet 9 (9)

Centerpartiet 4 (5)

Kristdemokraterna 4 (3)

Liberalerna 3 (3)

Läs även: SD stormar fram i DN/Ipsos fortsatt flopp för M

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag