Blågula styret i Norrtälje tokhöjer egna lönen: ”En fråga om prioriteringar”

Bild: Faksimil SVT
  • Tisdag 25 okt 2022 2022-10-25
E-post 131

Det blågula styret i Norrtälje tokhöjer sina egna löner som första åtgärd. kommunstyrelsens ordförande vill inte kommentera sin lön, och vice ordförande Staffan Tjörnhammar (M) håller tyst i hela 26 sekunder när SVT frågar om beslutet.

– Det är alltid en fråga om prioriteringar, säger han till sist.

Det blågula styret i Norrtälje med M, KD, L och SD firade valsegern med att ge sig själva en rejäl löneökning, rapporterar SVT Nyheter Stockholm.

Läs även: Här är kommunen där politikerna SÄNKER sina löner

På måndagens möte i Norrtälje kommunfullmäktige beslutades om en ny ersättningsmodell som ger kommunstyrelsens ordförande Bino Drummond (M) ett lönepåslag med 23 400 kronor mer i månaden.

Det är en löneökning på 26,9 procent, till 110 400 kronor i månaden. Då övriga politiker i kommunstyrelsen får ett arvode baserat på vad ordföranden får var det ett lönsamt beslut som klubbades igenom av det blågula styret.

Sedan tidigare har kommunstyrelsens ordförande i Norrtälje fått 60 procent av en statsrådslön, vilket innebär 87 000 kronor i månaden. Men efter måndagens beslut baseras ordförandens arvode istället på statsministerns lön.

Kommunstyrelsens ordförande Bino Drummond vill inte kommentera den kraftiga höjningen av hans och övriga politikers arvoden.

– Jag tycker inte det är intressant att prata om vad jag har för arvode, säger han till SVT.

Kommunstyrelsens vice ordförande Staffan Tjörnhammar (M) säger till SVT att kommunstyrelsens arbetsbörda kommer öka under mandatperioden. Detta eftersom man lägger ned teknik- och klimatnämnden.

– Deras ansvarsområde flyttas in till kommunstyrelsen och därmed också hela den förvaltningen. Så det är också betydligt mer arbete att sitta i kommunstyrelsen den här mandatperioden, menar Tjörnhammar.

När SVT frågar Tjörnhammar om det inte finns annat att göra med pengarna håller han tyst i hela 26 sekunder.

– Det är alltid en fråga om prioriteringar, säger han till sist.

Läs även: Riksdagspolitikernas sköna lönepåslag: 1 500 extra per månad

Läs även: Bolunds sköna bonus – över 700 000 i fallskärm

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag