Blågula knappar in i Indikator/Ekot

Bild: Frankie Fouganthin/CC BY-SA 4.0
  • Torsdag 29 feb 2024 2024-02-29
E-post 0

I februari månads opinionsmätning som Indikator gör för Ekot i Sveriges Radio är de rödgröna partiernas försprång mot det blågula blocket det minsta sedan mätserien inleddes i juni förra året. Samtidigt vill allt färre väljare se Magdalena Andersson som statsminister.

I mätningen leder de rödgröna med 51,7 procent mot 46,7 procent för de blågula. Motsvarande resultat i januari månads mätning var 53,5 mot 44, 7.

Bakom det rödgröna tappet ligger emellertid ingen enskild större förändring, utan är det sammantagna resultatet av mindre tapp för Socialdemokraterna (-0,7), Vänsterpartiet (-0,9) och Centerpartiet (-0,4).

Tappet för C gör att partiet gör Kristdemokraterna och Liberalerna sällskap under riksdagsspärren med 3,8 procent. Samtidigt ökar Miljöpartiet med 0,2 procentenheter.

– Just den här fältperioden för den här mätningen sammanfaller mycket med att Socialdemokraterna fick sin första vilde i riksdagen, och det har varit lite blåsväder för Magdalena Andersson. Det tycks inte påverka Socialdemokraternas opinionssiffror däremot, säger Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, till Ekot.

En oroväckande trend för Magdalena Andersson är emellertid att allt färre av väljarna vill se henne som statsminister.

I februari anger 42 procent att de vill se oppositionsledaren ta över Ulf Kristerssons post, ett tapp på 3 procentenheter sedan januari. S partisekreterare Tobias Baudin är dock inte oroad över tappet.

– Jag tycker att det är en väldigt liten minskning, och det är nästan anmärkningsvärt att Magdalena Andersson ligger på så extremt höga nivåer, säger han till Ekot.

På den blågula sidan noterar Moderaterna och Sverigedemokraterna ökningar på 1,5 respektive 0,8 procentenheter, samtidigt som Kristdemokraterna står still och Liberalerna tappar 0,3 procentenheter.

Samtidigt ökar andelen som anser att regeringen gör ett ganska eller mycket bra arbete för fjärde månaden i rad. I februari landar siffran på 41 procent.

– Väljarna förväntar ju sig att man skall leverera på den politik som man gick till val och vann på, och det är framför allt saker som har med migration, drivmedelspriser och kärnkraft och brottsbekämpning, och det har ju kommit några leveranser sedan nyår, säger Henrik Ekengren Oscarsson till Ekot.

Läs även: Förtroendet för Andersson faller kraftigt – Kristersson ökar

Indikator Opinions mätning i februari

2413 intervjuer, genomförda mellan den 4 och 26 februari. Förändring sedan förra mätningen inom parentes.

Socialdemokraterna 35,9 (-0,7)

Sverigedemokraterna 21,9 (+0,8)

Moderaterna 18,8 (+1,5)

Vänsterpartiet 7,3 (-0,9)

Miljöpartiet 4,7 (+0,2)

Centerpartiet 3,8 (-0,4)

Kristdemokraterna 3,2 (+-0)

Liberalerna 2,8 (-0,3)

Övriga partier 1,7 (+0,1)

Läs även: Rödgrön revansch i Sentio

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag