”Bland våra hjältar finns inga vita män” – ny utställning på Mångkulturellt centrum

Foto: Pressbild Mångkulturellt Centrum/Twitter
  • Fredag 9 mar 2018 2018-03-09
E-post 2416

FITTJA Mångkulturellt centrum inviger på torsdagen en konstutställning som ska framhäva viktiga personer i historien – men vita män är inte inkluderade.

Många viktiga personer i historien nämns aldrig i historieböckerna. Det menar Mångkulturellt centrum i Fittja som nu vill ändra på det med den nya utställningen ”Bland våra hjältar finns inga vita män”, som öppnade på torsdagskvällen och fortsätter till den 22 april. Som titeln antyder är det bara hjältar med en viss bakgrund som ska lyftas fram.

”Utställningen […] ger betraktaren möjlighet att reflektera och kanske även ifrågasätta de eurocentriska och könsnormativa hjältar, kungar och revolutionärer som lyfts fram i västvärldens historiebeskrivning”, som Mångkulturellt centrum beskriver utställningen på sin hemsida.

Bakom den står konstnärerna Nabila Abdul Fattah och Lejla Harbas. Den förstnämnda har beskrivit hur hon fick idén till utställningen på Twitter. Det började när hon besökte folkrörelsearkivet i Gävle där samlingarna väckte känslor av beundran och avundsjuka hos henne.

”För även om jag som aktivist kunde känna igen mig mycket i den svenska aktivisthistorien så var den inte ’min’. Det var inte ’mina’ förfäder det skrevs om. Då fick jag idén att göra utställningen ’Bland våra hjältar finns inga vita män’. Inte för att vara ’rasist’ (lol)”

Hon fortsätter:

”Utan för att lyfta kvinnor och icke-män som är bruna och svarta och kommer från ’våra’ platser. Som var ’våra’ förfäder. Som förändrade även ’vår’ historia, innan vi kom till Sverige. För att för oss i diasporan få en liten del av det som folkrörelsearkivet i Gävle kunde erbjuda”

Mångkulturellt centrum skriver på sin hemsida att många människor som har haft avgörande roller i historien inte synliggörs i västvärldens historieböcker, vilket begränsar utbudet av förebilder för de som ”lever i diasporan”:

”De flesta historieböcker berättar om de goda, de rättvisa och de innovativa européerna, trots att man idag vet att till exempel demokrati eller feminism inte är sprunget ur ’västvärldens genier’.”

Mångkulturellt centrum är en kommunal stiftelse ”som verkar för ett samhälle där mångfalden reflekteras i den nationella självbilden och där migration är en självklar del i det svenska kulturarvet”.

Utställningen diskuteras på sociala medier. Afghanske asylaktivisten Amir Nabizadeh propagerar för utställningen men möts av kritiker:

Läs även: Resmål bannlyser vita människor – Så att svarta ska känna sig trygga

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag