Blåste tidning med AI-genererad woke-artikel

Bild: Maciej Serafinowicz/Unsplash
  • Måndag 15 maj 2023 2023-05-15
E-post 0

En vårdarbetare från Ecuador anklagade vita kvinnor som använder fejk-bränna för kulturell appropriering i en debattartikel. Men den här gången var alltihop bluff: vårdarbetaren var en fejkprofil på Twitter, och texten hade genererats av AI.

Tidningen Irish Times har avpublicerat en artikel efter att det framkommit att artikelförfattaren var bluff, och att artikeln skrivits med hjälp av AI, rapporterar Fox News. 

Läs även: Musk: Woke är ett hot mot civilisationen

Det handlar om debattartikeln ”Irländska kvinnors besatthet vid fuskbränna är problematisk”, som tidningen publicerade den 11 maj. Artikeln menade att vita kvinnor som använder produkter som ger falska solbrännor hånar människor med mörkare hudfärg.

”Falsk bränna representerar mer än bara ett harmlöst kosmetiskt val; det ställer frågor om kulturell appropriering och fetischisering av det högmelaniska innehåll som finns i mer pigmenterade personer” står det bland annat i artikeln.

Som författare angavs Adriana Acosta-Cortez, en 29-årig vårdarbetare från Ecuador, bosatt utanför Dublin. Men någon 29-årig Adriana Acosta-Cortez bosatt utanför Dublin existerar inte, utan är en fejkprofil som sammanställts på Twitter.

Det fejkade twitterkontot följde ett antal nyhetskonton från Ecuador och andra spanskspråkiga konton, och hade som profilbild en AI-genererad bild som föreställde en woke-journalist enligt instruktionen ”överviktig, blått hår, självbelåtet uttryck”, berättade personen bakom bluffen för Sunday Times.

Irish Times redaktör Ruadhán Mac Cormaic kallar det inträffade för ett ”brott i tilliten mellan Irish Times och läsarna”, och tillade att man från tidningens sida är ”genuint ledsen”.

Läs även: John Cleese: Woke ett hot mot humor

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag