Blind miljöaktivist limmade fast sig själv på plan – får fängelse

Genrebild. Foto: Pixabay
  • Söndag 26 sep 2021 2021-09-26
E-post

STORBRITANNIEN Den 56-årige tidigare paralympiern James Brown ville uppmärksamma klimatkrisen genom att limma fast sin hand på ett flygplanstak. Nu har den blinde mannen dömts till ett års fängelse för tilltaget, rapporterar The Mirror.

Det var den 10 oktober 2019 som James Brown klättrade upp på ett British Airways-flygplan på London City Airport och limmade fast sin högra hand på taket. Tilltaget var en del av en protest som arrangerades av den radikala klimatrörelsen Extinction Rebellion.

Det tog en timme att få loss Brown, som hade använt superlim. Flygplanet som var på väg till Amsterdam blev därmed försenat och det hela kostade flygbolaget British Airways 40 000 pund, omkring 475 000 kronor.

Under rättegången försvarade Brown sitt agerande med att han behövde göra ”något spektakulärt” för att få medierna att ge mer uppmärksamhet till klimatkrisen. Likväl dömdes han på fredagen till ett års fängelse och kommer att avtjäna hälften av straffet.

Domaren Gregory Perrins konstaterade att rätten att protestera inte ger Brown tillåtelse att orsaka störningar på en stor flygplats.

Han sade även att Brown agerade tillsammans med åtminstone tio andra aktivister, och att han på ett cyniskt sätt utnyttjade sitt handikapp för att uppnå sitt mål.

Brown, som är helt blind, har tävlat som paralympier och vunnit två guldmedaljer för Storbritannien i cykling och friidrott.

Läs även: Därför låter polisen Extinction Rebellion blockera trafiken: ”Grundlagsskyddat”

Läs även: Radikal klimatrörelse med kopplingar till Greta Thunberg limmade fast sig på flygplan

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag