Blodbrist efter knivdåden i Göteborg

Blodgivare, genrebild. Foto: Reytan
  • Onsdag 24 jul 2019 2019-07-24
E-post 384

GÖTEBORG Det råder blodbrist i Göteborg efter veckans uppmärksammade knivmord i staden. Nu vädjar man om att gamla och nya blodgivare ska komma till blodcentralen.

Den senaste veckan har två unga män i Göteborg knivmördats. Först var det en man i 18-års-åldern som mördades vid ett knivrån på tisdagen i förra veckan. Tre personer har gripits som misstänkta för rånmordet.

Läs även: 18-åring dödad vid knivrån i Göteborg

Natten mot lördagen blev två unga män knivskurna vid ett bråk i köpcentrumet Nordstan. Den ena mannen blev så allvarligt skadad så han avled.

En 21-årig man har gripits och häktats misstänkt för mordet. En 24-åring greps som misstänkt för medhjälp till mord.

Nu rapporterar P4 Göteborg att staden lider av brist på blod, bland annat på grund av knivskärningarna.

– Det innebär enorma belastningar för oss på blodcentralen, säger Stefan Jakobsson, enhetschef för Sahlgrenska sjukhusets blodverksamhet GeBlod, till P4.

Under tisdagen led sjukhuset akut brist på  0- och B- blod, och man vädjar till gamla och nya blodgivare att lämna nytt blod, bland annat genom att skicka ut SMS.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag