Bodström rasar efter dom mot iransk bödel – varnar för att andra bödlar inte vågar komma hit

Thomas Bodström. Foto: Nyheter Idag
Thomas Bodström. Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 20 dec 2023 2023-12-20
E-post 0

Efter att den iranska bödeln Hamid Noury dömts till livstids fängelse för grovt folkrättsbrott och mord på iranska fångar rasar hans advokat, den tidigare justitueministern Thomas Bodström (S), mot domen och varnar för att den kan avskräcka andra utländska bödlar från att komma till Sverige.

Hamid Noury, 62, dömdes på tisdagen av Svea hovrätt till livstids fängelse för grovt folkrättsbrott och 24 fall av mord för sin roll i massavrättningarna av politiska fångar i ett iranskt fängelse 1988.

Det hela utspelade sig i slutet av kriget mellan Iran och Irak efter att irak-stödda Iranska folkets mujahedin genomförade attacker mot Iran från irakiskt territorium. Irans högste ledare Ayatollah Khomeini beordrade därför massavrättningar av mujahedin-sympatisörer i iranska fängelser.

Hamid Noury, som arbetade i fängelset Gohardasht, valde ut ett stort antal fångar som han förde till den så kallade ”dödskorridoren”. Han läste även upp namnen på de fångar som skulle ställas inför kommittén som beslutade vilka som skulle hängas, och eskorterade de dödsdömda fångarna till galgen. Eftersom Mujahedin var delaktiga i den väpnade konflikten rubriceras dessa handlingar som grovt folkrättsbrott.

Därefter medverkade Hamid Noury även på samma sätt till avrättningarna av fångar som inte tillhörde Mujahedin, vilka rubriceras som mord eftersom offren inte var del av en väpnad konflikt. För dessa avrättningar dömer hovrätten Noury för 24 fall av mord.

Nourys advokat, den tidigare socialdemokratiska justitieministern Thomas Bodström, rasar mot domen som han anser felaktigt. Enligt Bodström finns det dessutom en risk att bödlar från andra länder inte kommer våga åka till Sverige efter domen.

– Bara i Iran kan det vara hundratusentals människor som har jobbat i rättsväsendet och som vakter på fängelser. Och alla andra de 50 länder som tillämpar dödsstraff, säger Bodström till Expressen.

Läs även: Thomas Bodström (S) om våldet: ”Gängen själva kommer få slut på det här”

Läs även: Bodströms attack mot Kawesas misshandelsoffer: ”Faktiskt en form av medborgargarde”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag