Boko Harams ledare dödad av IS – motsatte sig hans extrema våld

Abubakar Shekau och hans terrorgrupp Boko Haram när de genomför en avrättning. Bild: Public domain.
  • Fredag 11 jun 2021 2021-06-11
E-post 148

NIGERIA Den islamistiska nigerianska terrorgruppen Boko Harams ledare Abubakar Shekau dödades i förra månaden. Nu har en rivaliserande islamistisk grupp bekräftat att de utförde dådet på order av terrorgruppen IS.

Abubakar Shekau ska ha dödats när han jagades av medlemmar ur Islamiska staten i västafrikanska provinsen, ISWAP, som stormade Shekaus basområde i Sambisaskogen i nordöstra Nigeria.

Angreppet på Shekaus bas ska ha beordrats av IS internationella ledarskap i Mellanöstern, som motsatt sig Boko Harams blodiga attacker på muslimer, rapporterar den lokala sajten HumAngle.

– Han var någon som begick otrolig terrorism. Hur många har han dödat? Hur många har han terroriserat? Men Allah lät honom vara och förlängde hans liv. När tiden var inne, skickade Allah ut modiga soldater efter att ha fått order från de troendes ledare, säger den lokala ISWAP-ledaren Abu Musab på en ljudinspelning enligt HumAngle.

Läs även: Lokal delstatstopp: Islam bär skulden för den ondska som drabbar Nigeria

Enligt Musab ska Shekau ha lyckats fly från en första attack, och sedan hållit sig undan i Sambisaskogen under flera dagar. När ISWAP hittade honom en andra gång sprängde han sig själv.

Abu Musab uppmanade återstående Boko Haram-medlemmar att förhandla, men lovade att de skulle förintas om de ”väljer krig och terrorism”.

– Har ni inte sett vad som hände er ledare som var starkare och mer erfaren än er, ändå blev han besegrad? säger Musab.

Ingen av IS övriga mediekanaler har emellertid bekräftat att Shekau blivit dödad, samtidigt som Boko Haram-ledaren dödförklarats flera gånger förut, skriver BBC.

Abubakar Shekau tog över ledarskapet för terrorgruppen Boko Haram år 2009, och förvandlade gruppen till en gerilla vars blodiga dåd gjort dem ökända över hela världen.

Särskilt omtalad blev en masskidnappning år 2014, då hundratals skolflickor i den nigerianska delstaten Borno kidnappades. Många av dem har fortfarande inte återfunnits.

Samma år grundade Boko Haram en islamistisk terrorstat med sharialag i de områden terrogruppen kontrollerade, och USA förklarade Shekau som en ”global terrorist”, med ett pris på sitt huvud på 9 miljoner dollar.

Fler än 30 000 personer har dödats under Boko Harams kampanjer, och över två miljoner människor har flytt från sina hem.

Läs även: Muslimska ”herdemilisens” blodiga massaker – 120 döda

ISWAP bröt sig loss från Boko Haram år 2016, och en av anledningarna ska ha varit att man motsatte sig Boko Harams extrema våldsanvändning, särskilt i muslimskt dominerade områden.

Istället svor de trohet till terrorgruppen IS, som ägnat sig åt folkmord i mellanöstern och blodig terrorism över hela världen.

En analytiker säger till AFP att ISWAP kan komma att utgöra ett större militärt hot mot Nigeria, om de lyckas förena de olika islamistiska gerillagrupperna.

Samtidigt återstår för den internationella terrorgruppen att besegra alla trupper som är lojala till Shekau.

– Det är inte säkert att det är över, ISWAP måste besegra eller övertala dessa grupper att gå samman under deras befäl för att befästa sin kontroll, säger en källa till AFP.

Läs även: Bönder mördade i misstänkt islamist-massaker

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag