Åkesson: Klimatmålet ”självplågeri” – då går proppen hos Bolund

Foto: Faksimil SVT Play
  • Måndag 15 aug 2022 2022-08-15
E-post 1705

Efter att Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson kallat de svenska klimatmålen för ”självplågeri” i en intervju med Sveriges Radio rasar Miljöpartiets språkrör Per Bolund och kallar SD:s politik på området för ”livsfarligt”.

Sverigedemokraterna är det enda riksdagsparti som inte står bakom Sveriges klimatmål om att vara klimatneutralt 2045. I Sveriges Radios partiledarutfrågning säger Jimmie Åkesson (SD) att de höga priserna på el och bränsle är effekten av klimatmålen, som han kallar ”självplågeri”.

– Effekten av de målen ser vi nu, höga elpriser och höga bränslepriser. Det blev som vi sa när man antog målen, man har satt en oerhört snäv tidsram, det går inte, säger Åkesson till Sveriges Radio.

– Problemet med den här typen av mål är att ska man styra mot dem. Då hamnar man i den här situationen. Nu blandar vi i ca 30 procent biodrivmedel i dieseln, 2030 ska det vara 66 procent tror jag, det kommer driva upp kostnaderna ytterligare.

– Det går inte, vi kan inte hamna där. Det är skälet till att vi inte står bakom målen.

Läs även: Kallades ”klimatskeptiker” av SVT – får uppdrag av SD: ”Bryr mig inte om det där fjanteriet”

Sveriges Radio: Ni är för att de globala utsläppen ska sänkas, hur ska det gå till?

– Inte genom att vi har världens, eller Europas högsta dieselpriser i Sverige. Det är primärt de stora länderna med stora utsläpp som ska sänka sina. Sveriges roll är inte att vi ska vara föregångsland.

SR: Vilken är Sveriges roll?

– I första hand teknisk utveckling, att bidra till klimatanpassning, att göra det vi är bra på, inte plåga oss själva genom att göra det dyrare och svårare att leva.

Åkesson menar att det inte är ”avgörande vilka utsläpp vi har i Sverige”.

– Jag ser inte att det är problemet. Det är rent självplågeri vi ägnar oss åt nu. Sverige kan bidra på andra sätt.

Läs även: Jan Emanuel ingrep mot klimataktivister: ”Miljömuppar”

Jimmie Åkessons uttalanden får Miljöpartiets språkrör Per Bolund att rasa i en serie inlägg på Twitter. ”Att höra Jimmie Åkesson i P1 är att höra dumheten tala fritt. Hans ignorerande av klimatkrisen är bokstavligen livsfarligt för människor i Sverige och resten av världen som redan nu dukar under i värmeböljor” skriver Bolund bland annat.

Läs även: Åkesson backar Busch: ”Poliser bör skjuta skarpt när islamister försöker ta deras liv”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag