Bolund (MP) rasar mot regeringen – anklagar för löftesbrott

Bild: News Oresund/CC BY 2.0/Kristian Pohl/Regeringskansliet/CC BY 3.0
  • Onsdag 19 jan 2022 2022-01-19
E-post 2032

Tidigare miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) rasar mot regeringen som han anklagar för löftesbrott i en intervju med Aftonbladet.

– Socialdemokraterna begraver några av mandatperiodens allra viktigaste klimatåtgärder, säger Bolund till tidningen.

I november förra året lämnade Miljöpartiet regeringen i protest mot att den blågula budgeten gått igenom i riksdagen.

Nu går tidigare miljö- och klimatminister Per Bolund till angrepp mot den socialdemokratiska regeringen som han anklagar för löftesbrott.

Läs även: Bolunds och Kristerssons kärnkraftsbråk: ”Moderata drömmar”

Detta eftersom flera förslag som MP och S kommit överens om på klimatområdet saknas när regeringen meddelat vilka propositioner som kommer läggas fram för riksdagen under våren.

– Jag är väldigt bekymrad. Socialdemokraterna begraver några av mandatperiodens allra viktigaste klimatåtgärder, säger Bolund till Aftonbladet.

Det handlar om propositioner rörande utfasning av fossila bränslen, klimatanpassning av miljölagstiftningen och en ny metod för vindkraftsprövning.

– Vi var överens om att vi skulle genomföra det, både inom ramen för Januariavtalet och efter att Januariavtalet fallit. Jag är väldigt besviken, säger Bolund.

På Aftonbladets fråga om varför regeringen ska driva MP:s politik efter att de lämnat regeringen svarar Bolund att det är ”extremt oansvarigt” att inte driva förslag som enligt Bolund har stöd i riksdagen och efterfrågas av näringsliv och industri.

– Vi har lagt ner mycket arbete och utredningsresurser på att få fram de här förslagen och det finns stöd i riksdagen, då är det extremt oansvarigt att inte lägga fram politiken också. Särskilt när näringslivet och industrin efterfrågar just detta.

Läs även: Miljöpartiet lämnar regeringen

Trots detta står Bolund fast vid att det inte var ett misstag av MP att lämna regeringen.

– Miljöpartiet satt inte i regeringen för sakens skull och fattar inte beslut utifrån vad vi tror ger snabba opinionseffekter. Vi bygger vår politik på värderingar. Vi vill genomföra grön politik och inte administrera SD-politik som tar Sverige i fel riktning, säger Bolund till Aftonbladet.

Annika Strandhäll (S), som är Bolunds efterträdare som Miljö- och klimatminister, skriver genom sin pressekreterare ett skriftligt svar på Bolunds kritik till Aftonbladet.

”För oss som regering är det viktigt att åstadkomma resultat. Klimat- och miljöfrågor är vår tids ödesfrågor. Att en fråga inte finns med på listan över propositioner betyder inte att vi inte arbetar vidare med den. Vi vill helst se att vi kan få ett brett stöd i riksdagen för viktiga klimat och miljöfrågor för att också skapa stabila förutsättningar för olika intressenter och aktörer framåt i arbetat med att ställa om Sverige till ett grönt, hållbart land i absolut framkant” skriver hon.

Läs även: Westerholm: MP:s avhopp ”en stor lättnad” för S

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag