Miljöpartiet lämnar regeringen

Miljöpartiets språkrör Per Bolund och Märta Stenevi. Bild: News Oresund/CC BY 2.0
  • Onsdag 24 nov 2021 2021-11-24
E-post

Miljöpartiet lämnar regeringen efter att den blågula budgeten vunnit budgetomröstningen i riksdagen. Partiet kommer emellertid att stödja Magdalena Andersson i den nya statsministeromröstning som MP:s avhopp kommer leda till, meddelar partiets språkrör Per Bolund och Märta Stenevi på en pressträff på onsdagen.

– Vi har ett enigt parti bakom oss att vi inte kan sitta i en regering som ska genomföra politik som SD röstat fram. Vi måste kunna se våra väljare i ögonen, säger Märta Stenevi på pressträffen.

Läs även: Blågul budget vann

Språkrören gick även till angrepp på Annie Lööf som inte stödde den rödgröna budgeten.

– Att släppa fram en budget förhandlat av ett högernationalistiskt parti är inte ett icke-beslut som Annie Lööf försöker få det att låta som, säger Stenevi.

– Vi är både överraskade och upprörda över Centerpartiets beteende. Vi har en regering men vi har en budget som är framtagen av de blåbruna, säger Miljöpartiets språkrör Per Bolund.

Per Bolund framhöll det MP åstadkommit under sin tid vid makten.

– Fler väljer elbilen i stället för fossilbilen, bland annat. Vi har inte suttit i regering för regerandes skull utan för att genomföra grön politik. Vi är stolta för det vi fått igenom, det är vår roll.

Tidigare under dagen uppgav Expressen att Miljöpartiets avhopp från regeringen kommer kräva en ny statsministeromröstning.

– Om MP utträder ur regeringen innan den är tillträdd måste riksdagen rimligen få säga sitt om förtroendet för den regering som ska tillträda, sade Tobias Billström till Expressen.

Läs även: Här hånar Svantesson (M) den rödgröna regeringskrisen: ”Det bästa vore om MP lämnade riksdagen”

Läs även: MP rasar mot Annie Lööf: ”Har spelat ett fulspel som nu går över gränser”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag