Bolunds triumf: Till sist fungerar vindkraften

Bild: Frankie Fouganthin/CC BY-SA 4.0/Tomasz Sienicki/CC BY-SA 3.0
  • Torsdag 6 okt 2022 2022-10-06
E-post 5703

Det är både blåsigt och varmt i Sverige just nu. Tillsammans med tillfälligt avstängda exportkablar till kontinenten gör detta att priserna blivit låga. Då vindkraften slutligen producerar i närheten av utlovad kapacitet går Miljöpartiets språkrör Per Bolund ut med en hyllning till vindkraften på Twitter – som emellertid får mothugg. 

Just nu har Sverige äntligen ett avbrott från de höga elpriser som rått sedan augusti, med timpriser som till och med är negativa vid vissa tider. Ett skäl är att det är blåsigt väder, ett annat är att kablarna som exporterar el till Danmark och Polen är avstängda för underhåll.

– Ju mer Sverige exporterar desto mer el behövs och då blir det dyrare el-produktion som tas i bruk. Allt detta påverkar eftersom elpriset generellt är högre i våra grannländer, säger Svenska kraftnäts strategiska driftschef Erik Ek till SVT.

Tyvärr är det inte en hållbar lösning att stänga av ledningarna helt enligt Ek.

– Sverige behöver import när det är kallt, och vår förbrukning är som störst, elmarknaden är europeisk, säger Erik Ek.

Läs även: Experten: Elpriset kan tvinga familjer att leva under existensminimum

En som gläds åt de låga priserna och vindkraftens höga elproduktion är Miljöpartiets språkrör Per Bolund, som är en av vindkraftens främsta förespråkare.

”Ikväll står vindkraften för nästan hälften av Sveriges elproduktion. Samtidigt är priset nästan en hundradel av vad det är i Litauen” skriver Bolundi ett twitterinlägg på onsdag kväll.

Flera ser emellertid ett problem med Bolunds tweet. ”Kom ihåg Svensson, när du öppnar elräkningen nästa månad, att under några timmar, på höstens varmaste natt så funkade Bolunds geniala vindkraftsplan” skriver Hanif Bali (M).

Användaren Ivo föreslår att man tillverkar ”stora dieseldrivna fläktar som skapar vind när det inte blåser”.

Mikael Grev konstaterar att elen några timmar innan Bolunds tweet stod för en femtedel av elproduktionen. ”Bolunds bild illustrerar tydligt problemet med för stor del oplanerbar elkraft. Bygg kärnkraft så kan vi bygga mer vindkraft” skriver han.

Henrik Sundström pekar på ett annat problem med Bolunds logik. ”När det inte blåser kostar elen 3-4 spänn, när det väl blåser är priserna negativa. Hur ska man kunna räkna hem investeringar i ny kraftproduktion i en sådan miljö?” frågar han sig.

Samtidigt konstaterar Vattenfalls vd Anna Borg att elen hade varit billigare i södra Sverige om inte regeringen lagt ned kärnkraftsreaktorer i Ringhals och Oskarshamn.

– Vi har fyra kärnkraftsreaktorer som har stängt i södra Sverige. Så priserna hade varit lägre om de hade varit igång, säger Anna Borg i SVT:s ”30 minuter”.

Läs även: MP utanför riksdagen i Aftonbladet/Demoskop – stödröstare går tillbaks till V

Läs även: Nedlagd kärnkraft inte kopplad till MP-politik enligt Bolund – går emot tidigare språkrör

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag