Bostadsbolag vill vräka klanfamilj efter hot och våld mot grannar och tjänstemän

Hammarkullen. Bild: Mangan02/CC BY-SA 3.0
  • Onsdag 27 sep 2023 2023-09-27
E-post

En familj som ingår en kriminell klan hotas av vräkning från sin lägenhet i Hammarkullen i Göteborg, rapporterar SVT Nyheter. Enligt polisen styr den kriminella klan familjen tillhör delar av Angered, och utsätter både boende i området och anställda i kommunen för hot och våld.

SVT har talat med boende i området, som inte vill uttala sig i media men bekräftar den bild som ges av familjen och klanen. Enligt polisen är både boende i området och anställda i kommunen rädda för att anmäla personer som ingår i klanen.

– Det handlar om parallella samhällsstrukturer och ett släktbaserat kriminellt nätverk som tystar personer i området och även kommunala verksamheter genom hot om våld och i vissa fall våld, säger Christian Jensen, kommunpolis i Göteborg nordost.  

Läs även: Gängkriminell son sköt ihjäl man vid hemmet – familjen vräks

Bland de punkter som motiverar vräkningen av familjen finns ett hot mot en boende i området, som uppmanats att lämna Göteborg av en familjemedlem, stenkastning mot personal på en fritidsgård i Hammarkullen och en misshandel av en ung kvinna efter en cykelolycka.

Familjen som varslats om vräkning har överklagat beslutet, och skriver att de inte gjort sig skyldiga till det de anklagas för. ”Finns ej några grunder till att jag ska behöva lämna min bostad”, skriver mamman i familjen till Bostasbolagets jurist.

Förhandlingar i hyresnämnden kommer äga rum i november. Varken bostadsbolaget eller den aktuella familjen vill kommentera vräkningen för SVT.

Familjen har fått hjälp av Hyresgästföreningen, men enligt uppgift till SVT har ingen av de personer som blivit utsatta av familjen vågat vända sig till Hyresgästföreningen.

– Det är allvarligt och ett fruktansvärt problem om hyresgäster inte vågar kontakta oss, säger Roger Höög, förbundsjurist på Hyresgästföreningen, till SVT.

Kommunstyrelsens ordförande i Göteborg Johan Attenius (S) stödjer det kommunala bostadsbolagets beslut att vräka familjen.

– Det har ju varit en situation där den här familjen förpestat sin närmiljö, sitt lokalsamhälle runt omkring sig och då måste vi agera, säger Jonas Attenius till SVT.

Läs även: Halvnaken pappa misshandlade tidningsbud nu vräks hela familjen

Läs även: Inomhusgrillare vräks – grillade mat i vardagsrummet

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag