Bottennapp för MP i Sifo-mätning

Märta Stenevi. Foto: Skärmdump från riksdagen
  • Lördag 18 dec 2021 2021-12-18
E-post

SVERIGE Magdalena Andersson-effekten märks i SvD/Sifos nya väljarbarometer. Socialdemokraterna ökar till över 30 procent. Samtidigt får Miljöpartiet sitt lägsta stöd sedan 2002.

I den nya mätningen ökar S med 2,2 procentenheter till 31,1 procent. Det är en signifikant uppgång, och enligt Sifos opinionschef Toivo Sjörén kan det vara en effekt av valet av Magdalena Andersson som ny partiledare och statsminister.

– Den största tillströmningen av väljare till S kommer från soffan, sedan från Centerpartiet, Vänsterpartiet och Moderaterna. Man tar från lite olika håll och alltså även över blockgränsen, säger han till SvD.

S, MP, V och C får 51 procent av stödet tillsammans, och högeroppositionen M, KD, L och SD når inte upp till en majoritet av mandaten i den här mätningen. Skillnaderna mellan blocken är små.

– Men det intressanta är att trots att vi under så lång tid har haft en politisk agenda som är väldigt gynnsam för konservativa partier, partier som står långt till höger, så har fortfarande inte högeralternativet gått förbi i opinionen, säger statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson till SvD.

Centerpartiet backar med 1,1 procentenheter till 7 procent, en signifikant nedgång. Det går också dåligt för Miljöpartiet som hamnar på 3,2 procent – partiets lägsta siffra i en Sifo-mätning sedan 2002.

– De hade väl hoppats på en kick efter att de slog sig loss från regeringen. Om det blir någon sådan effekt blir det väl snarare i februari eller mars, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

Under riksdagsspärren hamnar även Liberalerna på 2,8 procent.

SvD/Sifo december

Mätningen gjordes mellan 6 och 16 december. Novembermätningen i parentes.

S 31,1 (28,9)
M 20 (21)
SD 19,7 (20,3)
V 9,7 (9,3)
C 7 (8,1)
KD 5,1 (4,6)
MP 3,2 (3,6)
L 2,8 (2,3)
Övriga 1,4 (1,8)

Mandatfördelning:

S, C, V 180
M, KD, SD 169

Läs även: Mätning: MP får skulden för elpriserna

Läs även: Kalldusch för Lööf (C) i Aftonbladet/Demoskop – 65 procent saknar förtroende

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag