Bottenrekord för S i DN/Ipsos – SD fortsatt störst

Stefan Löfven (S) och Jimmie Åkesson (SD). Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 26 feb 2020 2020-02-26
E-post 1342

Socialdemokraterna får sitt sämsta resultat någonsin i DN/Ipsos väljarundersökning för februari. Även Sverigedemokraterna tappar i undersökningen, men är fortsatt största parti. Moderaterna och Kristdemokraterna ökar samtidigt, så att den konservativa oppositionen tillsammans får 48 procent.

Sverigedemokraterna är fortsatt största parti i DN/Ipsos väljarundersökning för februari, med 23 procent av väljarnas stöd.

Försprånget till S minskar emellertid och är nu bara 0,3 procentenheter, vilket gör det statistiskt osäkert vilket parti som egentligen är störst.

Läs även: Nytt majoritetsrekord för ”konservativa blocket” i Sentios januarimätning

Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos, säger till Dagens Nyheter att SD ”etablerat sig på en helt ny nivå”.

– Även om de tappar något så tolkar jag det snarare som att man hamnat på en ny högre nivå där siffrorna rör sig upp och ner lite, säger Källebring.

”Mycket i debatten har handlat om kriminalitet och flyktingmottagande”

Även S tappar i mätningen och hamnar på 22 procent, vilket är den sämsta siffran S har fått i en Ipsos-mätning.

– Mycket i debatten har handlat om kriminalitet och flyktingmottagande det senaste halvåret. Några av Stefan Löfvens uttalanden har heller inte landat väl och hans förtroendesiffror utvecklas åt fel håll, säger Källebring till Dagens Nyheter.

Läs även: Efter Löfvens löfte om att stanna till valet – S får sämsta siffrorna någonsin i DN/Ipsos

Både M och KD ökar något i mätningen, vilket ger den konservativa oppositionen 48 procent, mot Januariavtalets partier som tillsammans får 39 procent.

Viktigast för januaripartierna är emellertid att Liberalerna håller sig över fyra procent-spärren, vilket de fortsätter göra i DN/Ipsos.

DN Ipsos februarimätning

Januari månads mätning inom parentes. Siffrorna är avrundade till närmaste heltal.

Sverigedemokraterna 23 (24)

Socialdemokraterna 22 (23)

Moderaterna 18 (17)

Vänsterpartiet 11 (11)

Centerpartiet 8 (9)

Kristdemokraterna 8 (7)

Miljöpartiet 5 (4)

Liberalerna 4 (4)

Övriga 1 (2)

Vänsterpartiet, som under avgående partiledaren Jonas Sjöstedt utmanat regeringen från vänster, ökar något och når drygt 11 procent.

Det är partiets bästa resultat i Ipsos på över 15 år, och Källebring konstaterar att det kommer att bli tufft för den som tar över efter Sjöstedt.

– Det normala är att partiledare avgår efter man förlorat stöd. Jonas Sjöstedt avgår i ett läge där V inte varit så starka i väljarkåren på snart 16 års tid, säger Källebring.

Läs även: Rekord för SD i DN/Ipsos – lika stora som S

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag