Boxarmannen: Attacken mot Momika var uppgjord

Bild: Privat/Faksimil TikTok
  • Onsdag 23 aug 2023 2023-08-23
E-post

Mannen med bokhandskar som attackerade koranbrännaren Salwan Momika med slag och sparkar i centrala Södertälje på måndagen hävdar nu att attacken var uppgjord på förhand i en film som han publicerat på TikTok. Momika skriver dock till Expressen att han aldrig träffat mannen tidigare. ”Det är lögn och förtal” menar Momika.

På måndagen attackerades koranbrännaren Salwan Momika med sparkar och slag av en man iförd boxkningshandskar utanför tingsrättens lokaler i centrala Södertälje.

Två filmer som visade attacken spreds på sociala medier. Momika fick minst ett slag i ansiktet under angreppet, som avslutades med att Momika beväpnade sig med en skylt och jagade bort angriparen.

Nu hävdar mannen som angrep Momika att hela attacken var uppgjord i en film som han publicerat på TikTok, och som därefter återpublicerats på andra plattformar av Al Rabiaa TV.

Expressen har översatt det mannen säger på filmen, vilket är att mannen och Salwan Momika först kom överens om att bråka ”men sedan ville han inte”.

Salwan Momika dementerar mannens påstående i en skriftlig kommentar till Expressen.

”Det är lögn och förtal. Jag vet inte vem han är och jag har inte pratat med honom tidigare,” skriver Momika till tidningen. 

Ola Österling som är presstalesperson vid Stockholmspolisen säger till Aftonbladet på tisdag kväll att anmälan om misshandeln av Salwan Momika i Södertälje fortfarande utreds.

– Vi har inte några bekräftade uppgifter om att det skulle vara uppgjort, men vi har fått samma fråga från internationella medier, säger han till tidningen.

Aftonbladet: Om attacken skulle vara uppgjord, är det ett brott då?

– Det kan vara fråga om brott om man skulle hitta på en attack. Det kallas för falsk tillvitelse eller falskt larm. Det handlar att man tar resurser från polisen som skulle kunna användas till annat. Jag kan inte svara på om det är så i det här fallet. Det får man utreda och bland annat se var larmet till polisen kom ifrån.

Salwan Momika har tidigare gett sin bild av händelsen i ett mejl till Aftonbladet. ”Jag var i Södertälje Centrum i dag, kom en muslimsk person och attackerade mig och slog mig och lovade att döda mig och jag ligger nu på sjukhuset och har en ögon- och huvudskada”, skrev Momika till tidningen på måndagen.

”Även om jag försökte hindra honom från att attackera och upprepade gånger bad honom att inte närma sig mig, insisterade han på att attackera och slå mig.” fortsatte Momika.

På tisdagen rapporterade Sveriges Radio att Salwan Momika har ansökt om tillstånd för tolv olika sammankomster på olika platser i Stockholm, Malmö och Örebro.

Läs även: Här attackeras Salwan Momika i centrala Södertälje

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag