Hennes son förnedringsrånades: ”Skulle så gärna vilja hjälpa dem”

Bild: Flickr
  • Onsdag 19 feb 2020 2020-02-19
E-post 1950

HANINGE Sveriges Radios ”Studio Ett” har intervjuat en mamma vars tonårsson utsattes för ett brutalt förnedringsrån.
– Polisen säger att de kanske inte ens är intresserade av jackan, för de får inte så mycket för den. De är mer ute efter förnedringen, säger hon.

Mamman berättar att det var i höstas som hennes son, som vi kan kalla Johan, klev av bussen i Haninge söder om Stockholm vid 17-tiden, och stötte på ett gäng på sju-åtta killar.

En av dem springer efter Johan och lägger sin arm runt honom, börjar småprata. Johan svarar kortfattat och känner sig obekväm.

Plötsligt får han en spark bakifrån och faller till marken. Gänget drar in honom på en närliggande skolgård och överöser honom med sparkar och slag. Sparkar sand i munnen på honom.

Samtidigt pratar och skrattar de sinsemellan på ”sitt språk” och säger ”otrevligheter”.

– Att han är en svenne, att han tror att han är så mycket mer värd än de andra, fast det är de inte för nu är det de som ska ta över det här samhället, säger mamman.

– Dels bryter de på svenska när de pratar med (Johan), och dels så pratar de något som han uppfattar som arabiska med varandra.

Gänget drar till slut upp Johan från marken och sätter en kniv mot hans ansikte. De tvingar honom att lämna över sin jacka, tröja och hörlurar, och springer sedan därifrån.

Läs även: Panshiri om ungdomsrånarna: ”De är ute och letar efter svenskar för att de är mesiga”

Polisen var snabbt på plats, men lade nyligen ned utredningen. Rånarna var maskerade och hade handskar, och har därför inte gått att identifiera.

Enligt sociala myndigheter kommer de som begår personrån i Haninge ofta från ett område som klassas som särskilt utsatt. Rånen sker ofta vid busshållplatser i finare villaområden.

– Polisen säger att de kanske inte ens är intresserade av jackan, för de får inte så mycket för den. De är mer ute efter förnedringen. ”Vi sparkar ner honom och har lite roligt, sedan tar vi jackan för skojs skull”, säger mamman.

Efter rånet har man i familjen pratat om att man inte ska dra alla invandrarkillar över en kam. Mamman skulle vilja träffa de som gav sig på hennes son, för att förstå varför de beter sig som de gör.

– Är det för att de har haft en dålig bakgrund, eller vad beror det på? Jag skulle så gärna vilja hjälpa dem och komma tillrätta i sådana fall, säger hon.

Läs även: Expressens granskning: Samtliga gängledare har invandrarbakgrund

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag