Brevbärare misshandlad – nu slutar Postnord dela ut i område

Bild: Holger.Ellgaard/CC BY-SA 3.0
  • Fredag 9 Dec 2022 2022-12-09
E-post 219

Postnord slutar dela ut post på flera adresser i Aspudden i södra Stockholm. Anledningen är att en av deras brevbärare misshandlades nyligen i området. Drygt hundra hushåll kommer nu inte få sin post utdelad till sina adresser.
– Det är beklagligt när tredje person blir drabbad, säger Erik Fogelström, Postnords distributionsområdeschef i Stockholm City, till Nyheter Idag.

Det var lokaltidningen Mitt i som var först med att rapportera om misshandeln och Postnords beslut att sluta dela ut post i området.

Händelsen som föranledde beslutet inträffade den 1 december i år då en brevbärare misshandlades och hotades vid postutdelning på Schlytersvägen i Aspudden.

– Han blev misshandlad och hotad på ett sätt som gör att vi inte kan dela ut post i området. Hotet var kollektivt. Jag har aldrig varit med om något liknande, säger Fogelström till Mitt i.

Läs även: Postnord levererar inte paket till utsatt område

Brevbäraren i fråga ska ha fått motta slag under misshandeln. Enligt Fogelström kom han undan med lindriga skador.

– De fysiska skadorna var väl omplåstringsbara, det är den psykiska biten som är jobbig. Vi tar hand om honom på bästa sätt och han ska få den hjälp han behöver, säger Fogelström till Sekotidningen.

Misshandeln och hoten har polisanmälts och vem som står bakom brotten är väl känt. Det rör sig om en person som ska ha agerat hotfullt mot brevbärarna vid flertalet tillfällen och anställda på Postnord har instruerats om att inte dela ut post till honom på egen hand.

Brevbäraren som misshandlades valde dock att gå in ensam vid dagen för händelsen.

”Ett drygt hundratal lägenheter”

Från och med tisdag kommer nu Postnord att sluta dela ut post i området. Beslutet är fattat av företagets säkerhetsavdelning och har skett i samråd med polisen.

När Nyheter Idag får tag på Erik Fogelström säger han att det är ett drygt hundratal hushåll som drabbas av beslutet.

– Nu har jag inte det brevet framför mig, men det är ett drygt hundratal lägenheter. Mellan 100-120, någonting där runt, säger Fogelström.

Hur rimligt är det att en person kan stoppa så att ett hundratal inte får sin post utdelad?

– De får ju hämta sin post på vårt företagscenter i Västberga. Men jag tycker alltid att det är beklagligt när tredje person blir drabbad, självklart.

Postutdelningen i området kommer inte att återupptas förrän hotbilden är borta. När det kommer ske är än så länge oklart.

I ett mejl till Nyheter Idag skriver Rebecca Landberg inom polisens kommunikationsavdelning i polisregion Stockholm att de inte kan svara på frågor angående den anmälda misshandeln. Detta på grund av förundersökningssekretess.

Hon skriver att det är oklart vem inom polisen det är som Postnord har varit i kontakt med och att det inte är med någon polis i kommunen.

”Vem PostNord har varit i kontakt med är oklart, då det inte har varit med berört polisområde.
PostNord kan ha haft kontakt med polis på nationell nivå, men inte polisområde syd”
, skriver hon i mejlet.

– Jag har inte varit i kontakt med polisen men det är våran säkerhetsavdelning som har varit i kontakt med polisen, säger Erik Fogelström till Nyheter Idag och tillägger att han inte vet exakt vilka kontakter som har tagits.

Läs även: Larmar om kaos på PostNord: ”Vi har ett samhällsuppdrag som vi måste skita i”

Läs även: Nu svarar PostNord på kritiken: ”Tufft ekonomiskt läge”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag