Brittiskt lagförslag: Obligatorisk livstid för polismördare

Storbritanniens justitieminister Dominic Raab och en brittisk polisman. Bild: Richard Townshend/Jorge Royan/CC BY-SA 3.0
  • Torsdag 25 nov 2021 2021-11-25
E-post

Den brittiska regeringen föreslår en ny lag som ska ge livstids fängelse för de som dödar poliser och annan räddningspersonal. Lagen kommer efter två års kampanjande från Lissie Harper, änkan efter Andrew Harper som dödades av inbrottstjuvar 2018 när han släpades efter deras bil. De tonåriga gärningsmännen dömdes till mellan 13 och 16 års fängelse för dråp.

I augusti 2018 dödades den nygifte polismannen Andrew Harper, 28, när han försökte gripa tre inbrottstjuvar. Harper fastnade i trions flyktbil och släpades efter den i över 60 kilometer i timmen i en och en halv kilometer.

Tre tonåringar dömdes för dråp; Henry Long fick 16 år i fängelse medan Albert Bowers och Jessie Cole fick 13 år var. Men Harpers änka Lissie Harper var inte nöjd med gärningsmännen straff, och inledde en kampanj för att lagen ska ändras så att de som dödar poliser och annan räddningspersonal döms till obligatorisk livstid.

Läs även: TV4 efter domen mot polismördaren: ”Hur försvarar ni att det blir åtta års fängelse?”

Nu  har lagen, som kallas Harpers law, antagits av den brittiska regeringen. Om lagen går igenom kommer de som medan de begår ett brott dödar räddningspersonal i tjänst dömas till livstids fängelse. Som räddningspersonal räknas poliser, fängelsevakter, brandmän och ambulanspersonal.

”Hade denna lag existerat när polisman Harper dog, hade de som dödade honom fått livstids fängelse. Jag hyllar Lissies beslutsamhet att ändra lagen, så att familjerna till de som dödats när de helt enkelt gjort sina jobb får den rättvisa de förtjänar” skriver Storbritanniens justitieminister Dominic Raab i en artikel om lagen som publiceras av Daily Mirror.

– Den här regeringen står på samma sida som brottsoffer och deras familjer, och vi vill att vår räddningspersonal ska veta att vi alltid står bakom dem, säger Raab till BBC.

Enligt Raab ska omkring 10 000 domar fällts för angrepp på räddningsarbetare i Storbritannien förra året.

– Det handlar inte – som en del personer påstår – om att värdera polisernas eller räddningspersonalens liv högre än alla andras, utan om att förstå deras handlingar och värdera deras handlingar när de ofta springer mot faran för att skydda oss andra, säger Matthew Barber, polismästare i Thames Valley, till BBC.

Lissie Harper säger till BBC att ”räddningspersonal kräver extra skydd”.

– Det skyddet kommer Harpes Law att ge och jag är förtjust över att den snart kommer bli verklighet. Och till alla familjer som lagen kommer ge rättvisa åt, vi är nästan där, säger hon.

Läs även: Polischef om dödsskjutningen av polismannen: ”En otroligt tragisk händelse”

Läs även: Räddningstjänst utsattes för stenkastning i Rosengård – fick avbryta brandsläckning

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag