TV4 efter domen mot polismördaren: ”Hur försvarar ni att det blir åtta års fängelse?”

Bild: Polisen
  • Fredag 19 nov 2021 2021-11-19
E-post

GÖTEBORG Sakariye Ahmed, 17, döms till åtta års fängelse för mordet på polismannen Andreas Danman och ett mordförsök i Biskopsgården i Göteborg. TV4 Nyheternas kommentator Jens Lapidus tycker att domen var ovanligt hård, och TV4:s reporter ställer rättens ordförande Göran Lundahl mot väggen.

– Hur försvarar ni att det blir åtta års fängelse? frågar TV4:s reporter.

17-åriga Sakariye Ahmed döms i Göteborgs tingsrätt för mord på polismannen Andreas Danman och ett mordförsök den 30 juni i år till åtta års fängelse.

Danman sköts ihjäl med en k-pist, och enligt åklagare avsåg Ahmed skjuta fiender i ett rivaliserande gäng när Danman kom åkande på en omärkt svart moped och blev skjuten.

Läs även: Polismordet: Åklagare yrkar på tio års fängelse för 17-åring

Författaren och advokaten Jens Lapidus kommenterar domen till TV 4, och säger att han är förvånad över att Sakariye dömdes till ett förhållandevis strängt straff.

– Det är väldigt ovanligt att man dömer 17-åringar till fängelse, och då hade jag trott att rabatten skulle slå lite mer, att han kanske skulle få sju år eller sex års fängelse men nu fick han alltså åtta, säger Lapidus till TV4 Nyheter.

När TV4 sedan intervjuar rättens ordförande Göran Lundahl frågar reportern Lundahl hur rätten ”försvarar” att man gav Sakariye åtta års fängelse.

– Vi har precis hört vår kommentator Jens Lapidus prata om att det här faktiskt är att anse som ett ganska strängt straff. Hur försvarar ni att det blir åtta års fängelse? frågar TV4:s reporter.

–  Ja det beror ju på att vi ser väldigt allvarligt på den här gärningen. Jag håller med om att det är ett strängt straff, svarar Lundahl och fortsätter:

– Men det handlar ju om att det här är en skjutning som sker mitt i ett bostadsområde med vapen som inte har någon legal användning och som är kraftiga, där det finns folk ute i övrigt, som ett led i en pågående gängkonflikt. Och därför menar ju vi att mordet för en vuxen person hade motsvarat livstids fängelse.

Sakaryie är tidigare dömd för en rad brott, bland annat ett mordförsök med kniv i november 2019. Den gången dömdes Sakariye till ett års ungdomsvård.

Läs även: Misstänkte polismördaren häktad

Läs även: Åkesson efter polismordet: ”Nästa år avgörs ett av de viktigaste valen i svensk politisk historia”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag