Bromölla förbjuder bönestund på arbetstid

Man ber i moské i Jordanien. Bild: Tarawneh/Wikimedia Commons
  • Tisdag 11 jun 2019 2019-06-11
E-post 15036

BROMÖLLA Det ska inte längre vara tillåtet för anställda inom Bromölla kommun att be på arbetstid. Avsikten med den nya regeln är att bönestunder inte ska störa arbetet. 

Bromölla förbjuder bönestunder på arbetstid inom kommunens verksamheter. Detta efter att kommunen arbetat fram riktlinjer för hur arbetsplatser ska förhålla sig till utövning av religion på arbetstid, skriver Kristianstadsbladet.

Kommunens hållning som arbetsgivare ska ”baseras på ett bejakande av mångfald och pluralism” men man tar också hänsyn till dem som vill ”slippa religiösa manifestationer”.

Läs även: SD nedröstade – böneutrop fick ja i Karlskrona

Därför beslutade kommunen om att förbjuda bönestunder under arbetstid. Beslutet röstades igenom med åtta röster mot sju.

Förbudet gäller alla religioner, men vad som definieras som bön är oklart. Det hela handlar enligt kommunstyrelsens ordförande Eric Berntsson (SD) om att bönestunder inte ska få störa arbetet.

– Intentionen är att man inte ska lämna sina arbetsuppgifter för att gå och be. Att det inte ska hindra arbetet, säger kommunstyrelsens ordförande Eric Berntsson (SD) till Kristianstadsbladet.

Stöd Nyheter Idag! Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag