SD nedröstade – böneutrop fick ja i Karlskrona

Bilden föreställer Uppsala moské. Foto: Wikipedia
  • Fredag 1 feb 2019 2019-02-01
E-post 1319

KARLSKRONA Islamiska böneutrop får fortsätta ljuda över Karlskrona efter en omröstning i kommunfullmäktige på torsdagen. Sverigedemokraternas motion att förbjuda böneutrop på offentlig plats röstades ned med siffrorna 39 mot 29.

Sedan tidigare har islamiska kulturföreningen i Karlskrona tillstånd att sända böneutrop från sin moské under fredagsbönen. Men SD har velat ändra på detta och lagt fram en motion om att förbjuda böneutrop på offentlig plats.

”I Sverige så har vi religionsfrihet, vilket innebär frihet att få välja att ha en viss trosuppfattning, men även rätten att slippa bli påverkad av religiösa budskap. För att förekomma diskussioner och argument kring kyrkklockorna så anser Sverigedemokraterna att kyrkornas inringning är en del av vårt kulturarv, det svenska kulturarvet och det är värt att bevaras”, skriver SD och fortsätter:

”Böneutrop på offentlig plats och på främmande språk är inte en del av det svenska samhället. Dessa böneutrop är inte bara en kallelse till bön utan även en förminskning av andra religioner.”

På torsdagen hölls en lång och intensiv debatt om frågan i kommunfullmäktige, rapporterar P4 Blekinge. I slutändan röstades motionen ned med siffrorna 39-29, vilket betyder att flera ledamöter från andra partier röstade för SD:s förslag.

Läs även: Muslimer: Böneutrop onödigt – idag finns mobilappar

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag