Bröt sig in i villa – lämnade äldre man ensam, bunden och på väg att förblöda

Kevin Laurila tar ut pengar med det stulna bankkortet. Bilder ur förundersökningen.
  • Lördag 26 okt 2019 2019-10-26
E-post 2531

LUND Två inbrottstjuvar bröt upp altandörren till huset där en äldre man låg och sov. När de upptäckte att han var hemma blev han misshandlad och knivhuggen och tvingades lämna ifrån sig bankkort och koder. Innan de gav sig av band de honom med silvertejp och lämnade honom ensam med blodet rinnande från knivskadan. – Det var bara fokus på att komma loss, berättar rånoffret om dödsångesten.

En man i 70-årsåldern hade kommit till Lund för att besöka sin dotter, och under vistelsen bodde han i sin systers och svågers hus eftersom de hade åkt på semester och lämnat hemmet tomt över veckan. Hans första natt i villan blev dock knappast som han tänkt sig.

Tidigt på morgonen väcktes 70-åringen av ljud från nedervåningen. Medan han funderade på vad det kunde vara kom plötsligt en maskerad man in i sovrummet och gick direkt fram till sängen och slog honom flera gånger med kolven till ett luftgevär som han plockat på sig inne i huset. 70-åringen gjorde sitt bästa för att skydda huvudet men fick ändå ta emot ett par hårda smällar mot ansiktet innan ytterligare en man anslöt. De två rånarna släpade ned 70-åringen till nedervåningen och tvingade honom att uppge koderna till sina bankkort och ville veta mer om vilka värdesaker som fanns i huset. En fråga som var svår att besvara för den tillfällige gästen.

– De ställde en massa frågor hela tiden: var finns guldet, var finns pengar, det var därför de slog mig, att de skulle ta reda på saker. De slog och ställde samma fråga igen, de trodde ju att jag ljög, berättar han i förhör.

Efter en stund satte sig bägge männen på 70-åringens rygg varpå en av dem knivhögg honom i låret innan de band honom kring hand- och fotleder med silvertejp. De drog även flera varv tejp runt huvudet och för hans mun. Innan de gick därifrån blev en av gärningsmännen orolig över att 70-åringen blödde så kraftigt från benet och försökte tejpa över såret, men tejpen fäste inte eftersom ytan var så blöt av allt blod. En av dem skrek ”Kom nu!” och båda lämnade huset. De stal bilen som var parkerad på uppfarten och försvann.

Ensam med dödsångest – räddad av skägget
70-åringen visste att ingen skulle fråga efter honom förrän framåt kvällen, och vid det laget hade han sannolikt förblött. Han kände sig redan yr av blodförlusten.

– Så det var bara fokus på att komma loss, säger han i förhör.

Han tryckte ansiktet mot en soffa och med hjälp av sin skäggväxt lyckades han gnida bort tejpen runt munnen och därefter kunde han bita av tejpen runt handlederna, som turligt nog var bundna framför honom. Kampen för att ta sig loss varade i 10–20 minuter innan han blev fri och kunde söka hjälp hos en granne som tillkallade polis och ambulans.

Gärningsmännen hittas i Danmark
Två dagar efter rånet lägger någon i Köpenhamn märke till att två män ligger och sover i en bil med motorn igång. Polis åker dit och när de gör en slagning på registreringsnumret ser de genast att bilen är stulen i samband med rånet mot 70-åringen. Männen grips och får tillbringa de närmaste tre månaderna i danskt häkte innan de utlämnas till Sverige.

Under häktestiden smusslar den ena gärningsmannen över ett brev till den andra, vilket senare upptäcks av häktespersonalen. Titeln på brevet är ”Vad vi ska säga!!!” och innehåller instruktioner till den andre om att de skall uppge att de köpt den stulna bilen av några andra personer de mött av en slump.

 

Stark bevisning – och ett lögnaktigt erkännande
De två misstänkta, Kevin Laurila, 25, och Gabriel Dixell, 22, kunde knytas till brottet på flera sätt. Båda två lämnade DNA-spår på brottsplatsen och tog samtidigt med sig DNA från offret. Stöldsgods hittades även i en annan bil som tillhörde en av de misstänkta, och telefontrafik placerade de misstänkta i området.

Strax efter rånet hade en av gärningsmännen använt ett av de stulna bankkorten för att ta ut 14 000 kronor varpå han fastnat på övervakningskameror.

Efter att båda två inledningsvis nekat till alla anklagelser i polisförhör ändrar sig en av de misstänkta, Gabriel Dixell, och erkänner plötsligt brottet. Han menar emellertid att han var ensam gärningsman och att Kevin Laurila endast följde med honom till Danmark. Planen var att fortsätta till Tyskland och sälja bilen där.

När han tillfrågas om varför han väljer att erkänna brottet nu förklarar han det med att han suttit inlåst sedan han var tolv år. ”Gabriel förklarar att han kommer åka in som han är och släppas ut så som han är. Gabriel menar att det inte spelar någon roll för honom. Han kommer vara samma person som han är idag.” står det att läsa i förhörsutskriften.

Tingsrätten fäster ingen tilltro till uppgifterna om att Laurila skulle vara oskyldig, och i veckan dömdes han till sex års fängelse för grovt rån. Han förekommer sedan tidigare under flera avsnitt i belastningsregistret och dömdes senast på våren 2018 till fängelse i sex månader för bland annat flera fall av misshandel och ofredande.

Gabriel Dixell har ännu inte dömts för brottet, men i domen mot Laurila konstateras att åklagaren har presenterat övertygande bevisning om dennes skuld. Rätten inväntar dock en pågående rättspsykiatrisk undersökning som kan tänkas ha betydelse för påföljden, varför dom mot honom meddelas senare. Dixell förekommer flitigt i belastningsregistret sin ungdom till trots och har tidigare dömts för bland annat stölder och rån.

Läs även: Två rånade och slog ensam kvinna blodig – skrattade och var glada efteråt

Stöd Nyheter Idag

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag